‘Superburen’ brengt lokale handelaars samen in kerk Sint-Jozef Rijkevorsel

vrijdag 7 augustus 2020 - 16:18
Anneke Hermans
Initiatiefneemster Sally Willems
Foto: Sally Willems
Het project ‘Superburen’ is simpel: je bestelt allemaal producten van lokale handelaars online en op vrijdag mag je die afhalen in de Kerk van Sint-Jozef Rijkevorsel. “De leveranciers zijn blij dat ze hun lokale producten aan de man kunnen brengen en de klanten vinden het fijn dat ze tijdens het afhaalmoment een babbeltje kunnen slaan”, zegt initiatiefneemster Sally Willems.

Sally Willems is op vrijdagvoormiddag druk in de weer met tafels te plaatsen in de kerk van Sint-Jozef Rijkevorsel. Dat heeft alles te maken met haar project ‘Superburen’. Lokale handelaars van Rijkevorsel en omstreken bieden hun producten aan via de website van ‘Superburen’. Klanten kunnen die producten bestellen om ze vervolgens op vrijdagavond tussen 19 uur en 21 uur af te halen.

Ons aanbod is heel divers: van Coeur de Boeuf-tomaten en bio-brood tot schoonheidsproducten en kattenbakvulling.

Sally Willems, initiatiefneemster van 'Superburen'

“Door corona doen we het op dit moment een beetje anders”, zegt Willems. “Normaal zetten de leveranciers zelf hun bestelde producten klaar voor de klant, maar tijdens deze periode haal ik de producten zelf op om ze vervolgens in pakketjes klaar te zetten.”

Uitbreidingsplannen

Ondertussen leveren er zo’n 22 lokale leveranciers via ‘Superburen’ aan zo’n 400 geïnteresseerde klanten. “Ons aanbod is heel divers. Vandaag bijvoorbeeld worden hier heel wat Coeur de Boeuf- tomaten afgehaald. We verkopen ook nog meer groenten en fruit, maar ook andere zaken zoals bio-brood en zelfs schoonheidsproducten en kattenbakvulling. Allemaal geproduceerd in de buurt van Rijkevorsel.”

Het project ‘Superburen’ is gestart in maart, in het midden van de corona-lockdown. “Net nu is het belangrijk om lokale handelaars te steunen”, zegt Willems. En het project lijkt aan te slaan. “We hebben al vraag gekregen om uit te breiden naar andere gemeenten om daar lokale handelaars en klanten met elkaar in contact te brengen. Ik bekijk nu wat mogelijk is.”

Kerk als dorpshal

Momenteel kunnen klanten enkel nog in de kerk van Sint-Jozef Rijkevorsel terecht om producten af te halen. Een unieke plaats voor een afhaalmarkt, maar niet onlogisch, volgens Schepen van Erediensten in Rijkevorsel, Karl Geens. “Binnen acht jaar willen we van de kerk een echte dorpshal maken. Daar zijn we nu al mee bezig”, zegt Geens. “Naast de afhaalmarkt, wordt hier al eens een quiz of een tentoonstelling georganiseerd. Het coronavirus gooit even roet in het eten, waardoor we tijdelijk geen evenementen kunnen organiseren, buiten de afhaalmarkt dan. We hopen weer snel van start te kunnen gaan.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!