Tentoonstelling over liefdesmigratie in Antwerpen: “Door de gesprekken via Skype hebben we elkaar echt leren kennen”

vrijdag 25 september 2020 - 15:19
Anneke Hermans
Stefan en Laura
In het Red Star Line Museum in Antwerpen kan je Destination Sweetheart bezichtigen, een tentoonstelling over liefdesmigratie. Ook het verhaal van de Colombiaanse Laura wordt er verteld. Zeven jaar geleden liet zij haar geboorteland achter, en trok ze richting het Kempische Arendonk. Allemaal voor de liefde.

Zeven jaar geleden is Laura Vargas op reis in haar eigen land, Colombia. Ze besluit naar een indrukwekkende, maar afgelegen waterval te trekken en is meer dan drie uur onderweg. Aan de waterval ziet ze Stefan Slegers staan. Hij komt uit het Kempische Arendonk en is ook op vakantie in Colombia. Laura is meteen van slag als ze Stefan ziet. Ze trekt haar stoute schoenen aan en stapt op hem af. Stefan is wat verlegen en wimpelt haar af. Wanneer zijn reisgezelschap geen tijd meer heeft om hem de rest van het land te laten zien, grijpt Laura opnieuw haar kans en biedt haar gezelschap aan. Twee weken trekken ze samen rond en worden verliefd.

We hebben veel met elkaar gepraat en zo elkaar dieper leren kennen. Ik zou het zo opnieuw doen.

Laura Vargas

Zo begint er een lange afstandsrelatie. “We hebben elkaar via skype leren kennen”, zegt Laura Vargas. “Ik vond dat een heerlijke periode. We hebben veel met elkaar gepraat en zo elkaar dieper leren kennen. Ik zou het zo opnieuw doen.” Met Kerst besluit Laura om Stefan in België op te zoeken. Een trip die haar bevalt, want een paar maanden later besluit ze haar job op te geven en voorgoed naar Stefan in België te trekken. “Eerst ben ik met een toeristenvisum gekomen en daarna met een studentenvisum. Zo heb ik ook een jaar voltijds Nederlands kunnen studeren.”

Toen ik een kind kreeg en vast leek te zitten in Arendonk, voelde ik me heel ongelukkig. Ik wilde terug naar Colombia, maar gelukkig kon ik goed praten met Stefan

Laura Vargas

Laura trouwt met Stefan en trekt bij hem in in zijn huis in Arendonk, maar de Kempische gemeente kan haar niet bekoren. “Ik voelde me hier helemaal niet thuis. Arendonk is te klein”, vertelt Laura, die zelf uit de Colombiaanse hoofdstad Bogota komt. “Toen ik een kind kreeg en vast leek te zitten in Arendonk, voelde ik me heel ongelukkig. Ik wilde terug naar Colombia, maar gelukkig kon ik goed praten met Stefan. Hij stelde voor om naar Antwerpen te verhuizen. Die stad was levendiger en groter en ik voelde mij er meteen thuis.”

Thuishoren

In Antwerpen ging Laura aan de slag als kunstenares. “Ik wilde eerst gaan poetsen om geld te verdienen. Ik ben niet graag afhankelijk van Stefan. Hij wilde niet dat ik ging poetsen, maar dat ik een beroep doe waar ik gelukkig van word en dat is kunst maken. Ik ben hem heel dankbaar dat hij mij die kans heeft gegeven. Nu geef ik workshops en maak ik muurtekeningen. Eén van mijn eerste tekeningen hangt op een muur van de Antwerpse bibliotheek Permeke. Daar heb ik toen het woord ‘thuishoren’ bij geschreven. Dat vind ik het mooiste Nederlandse woord dat er bestaat en op het moment dat ik dat schreef, voelde ik voor het eerst dat ik hier in België echt thuishoorde.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!