Tijgermuggen nemen de auto naar ons land

dinsdag 11 juni 2019 - 08:09
De tijgermug is dit jaar nog niet gespot in ons land. Dat zegt het Antwerpse Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Al is dat geen garantie dat ze niet zullen opduiken. Er zijn namelijk nieuwe toegangswegen: de tijgermuggen reizen mee met automobilisten vanuit de gebieden in Europa waar ze gevestigd zijn.

Tijgermuggen zijn afkomstig uit Azië. Ze zijn kleiner dan gewone muggen, hebben gestreepte poten en kunnen pijnlijk steken. Maar ze kunnen ook ziektes zoals dengue overbrengen.

Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen monitoren de aanwezigheid van de tijgermug in ons land. In 2018 zijn op 5 verschillende plaatsen tijgermuggen gevonden. Bij dat onderzoek ontdekten de wetenschappers dat de muggen ons land bereiken op nieuwe manieren.

"De tijgermuggen die we vorig jaar vonden, zaten op de parkings langs autosnelwegen die van Frankrijk en Duitsland komen. Waarschijnlijk liften ze mee met de auto vanuit de gebieden in Frankrijk en Duitsland waar ze gevestigd zijn", zegt Wim Van Bortel, coördinator van het muggenmonitoringproject van het ITG, aan Radio 2 Antwerpen.

"Dat was nieuw voor ons. Het was de eerste keer dat de soort ons land op die manier bereikt heeft. Met de vakantie voor de deur is de kans best groot dat de tijgermug opnieuw met het autoverkeer zal meereizen naar ons land."

"Geen zorgen maken"

We hoeven ons daar niet meteen zorgen om te maken, zegt Van Bortel. "We volgen dit goed op. Tot hiertoe spreken we enkel over een aantal larven en enkele individuele muggen. Het zijn dus nog geen grote aantallen, het blijft echt een kleine observatie."

Ook voor de verspreiding van ziektes is er niet meteen een risico. "Tijgermuggen zijn op zich niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel drager zijn van ziektekiemen. Die ziektekiemen moeten ook eerst het land binnenkomen, bijvoorbeeld via reizigers, voor de tijgermug drager kan worden."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!