Trappistenkaas Westmalle erkend als Vlaams streekproduct
di 19 feb. - 2:28
Laat antwoord
De abdij van Westmalle heeft een boerderij met ongeveer 400 melkkoeien. De melk voor de trappistenkaas komt dan ook van koeien die mogen grazen rond de abdij. De erkenning is een hart onder de riem, zegt directeur Filip Van Assche. "De abdij van Westmalle staat hier al een paar honderden jaren. En rond 1860 zijn ze gestart met het maken van kaas", zegt Van Assche. "In die zin is het eerder een laat antwoord dan een late roeping. Maar het is natuurlijk zeer leuk dat we erkend worden. Dankzij deze erkenning zullen meer mensen weten dat we hier behalve bier ook kaas maken."
40 ton
Elk jaar wordt er in Westmalle 40 ton trappistenkaas gemaakt. "We zijn dus echt een kleine ambachtelijke kaasmakerij. Hier blijft alles in eigen handen", aldus Van Assche. "Vroeger was de kaas zuurder en vandaag is hij meer in evenwicht, maar het proces is door de jaren heen wel hetzelfde gebleven." De trappistenkaas wordt ter plaatse verkocht, maar ook in gespecialiseerde kaaswinkels.
Lekstok
Ook boerenpaté en honing uit West-Vlaanderen, en Oost-Vlaamse graanjenever en lekstok zijn nu erkend als Vlaams streekproduct.
Trappistenkaas