Twee gasflessen ontploffen op Antwerpse Vogelenmarkt

maandag 9 december 2019 - 06:10
Anneke Hermans
Stockfoto gasflessen
Foto: Getty Images
Op de Vogelenmarkt in Antwerpen zijn zondag twee flessen propaangas ontploft. Er raakte niemand gewond. De rampencoördinator van de stad gaat later vandaag samen met de hulpdiensten bekijken hoe ze incidenten als deze in de toekomst kunnen vermijden.

De ontploffing gebeurde kort na de middag in een viskraam op de Antwerpse Vogelenmarkt. Volgens de eigenaar van dat kraam was er een vuurtje ontstaan op de gasinstallatie. De uitbaters van de kramen in de buurt konden helpen blussen om erger te voorkomen. Niemand raakte gewond. Er is wel wat voedsel verloren gegaan omdat er poeder van de brandblusser was op gevallen.

Gevaarlijker

De rampencoördinator van de stad gaat later vandaag samen met de hulpdiensten bekijken hoe ze incidenten als deze in de toekomst kunnen vermijden. Het is niet de eerste keer in onze provincie dat er een incident gebeurd met flessen propaangas. Enkele weken geleden raakten er nog twee jongeren van de Chiro gewond bij een steekvlam op de jaarmarkt in Olen. Toen waarschuwde de brandweerzone Kempen al voor gebruik van gasflessen op evenementen.

"Butaan- en propaangas is gevaarlijker dan aardgas", zegt Jan Peelaerts van de brandweer op Radio 2 Antwerpen. "Aardgas is lichter dan lucht en vervliegt als het ontsnapt. Butaan of propaan zijn zwaarder waardoor het blijft hangen op de grond. Bij de minste vonk heb je dan een explosie."

Tip: gebruik elektrische vuren

Het is de periode van het jaar waar je overal op kerst- en jaarmarkten glühwein, hotdogs of andere warme dingen kan vinden. Hoe pak je dat als organisator veilig aan? "Controleer of je zonder gas kan werken", zegt majoor Peeraerts op Radio 2 Antwerpen. "Vaak zijn er elektrische aansluitingen voorzien dat is sowieso veiliger. Je kan beter voorkomen dan genezen. Jaarlijks moeten we toch een paar keer uitrukken om problemen met gasflessen op te lossen." 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!