Veertigtal "yogasnuivers" voeren actie tegen cruiseschepen in Antwerpen

zondag 11 augustus 2019 - 16:08
Dylan Van Rooy
yogasnuivers voor schip
Foto: Belga Image
In Antwerpen hebben zondagmiddag een veertigtal mensen op ludieke wijze actiegevoerd tegen het aanmeren van (zee)cruiseschepen in de binnenstad. De manifestanten noemden zichzelf "Yogasnuivers tegen Cruiseschepen", een verwijzing naar een uitspraak van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) eerder dit jaar.

De actie bleef beperkt tot een yogasessie op de wandelboulevard aan het Zuiderterras pal naast het op dat moment aangemeerde cruiseschip Balmoral van rederij Fred. Olsen.

Je krijgt een boete als je met een te vervuilende auto de lage-emissiezone inrijdt, maar intussen mogen grote cruiseschepen aanmeren die evenveel schadelijke stoffen uitstoten als 80.000 wagens

Birger Van Den Bussche, één van de organisatoren

De initiatiefnemers van de actie zitten ook achter de petitie "Geen vervuilende cruiseschepen in de Lage Emissie Zone van Antwerpen", die intussen online 15.000 handtekeningen verzamelde. "In Antwerpen krijg je een boete als je met een te vervuilende auto de lage-emissiezone inrijdt, maar intussen laat men wel grote cruiseschepen aanmeren die evenveel schadelijke stoffen uitstoten als 80.000 wagens", zegt Birger Van Den Bussche, één van de organisatoren en yoga-instructeur van dienst. "We moeten ons daarvan bewust zijn en onze onvrede erover laten zien."

Vrij beperkte opkomst

De opkomst was zondag al bij al beperkt, erkende ook de actiegroep zelf, maar het zou ook niet de bedoeling geweest zijn een grote protestactie te houden. "We willen niet roepen of saboteren", zegt een andere initiatiefnemer, Kees Meerman. "We geven alleen op een positieve en vreedzame manier uiting aan onze gevoelens." De deelnemers kregen ook mondmaskertjes om hun boodschap rond luchtvervuiling door cruisetoerisme kracht bij te zetten.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!