Vlaming wil solo 5.000 kilometer roeien over Atlantische Oceaan

dinsdag 21 mei 2019 - 08:07
Dennis van den Buijs
Carl Plasschaert en kinderen
Carl Plasschaert
Carl Plasschaert uit Laakdal heeft een ambitieus plan. Hij wil in december de eerste Belg zijn die helemaal alleen de Atlantische oceaan oversteekt met een roeiboot. Hoe pak je dat aan? Radio 2 Antwerpen zocht het uit.

"De oversteek van de Canarische eilanden naar de Caraïben zal tussen de 40 en de 60 dagen duren," vertelt Carl Plasschaert (41) uit Laakdal in Start Je Dag. "De wind en de stroming op de oceaan kunnen soms meezitten maar ook tegenwerken," verduidelijkt hij. 

Carl zwom eerder al het Kanaal over en laat voor deze reis niets aan het toeval over. "Mijn roeiboot is ruim 7 meter lang en heeft twee kajuiten. Ik kan dus binnen schuilen bij zware stormen of hoge golven. Ik neem ook al mijn eten gevriesdroogd mee. Een normale mens heeft genoeg aan 2.000 calorieën per dag. Tijdens mijn roeitocht zal ik toch zo'n 7.000 calorieën per dag nodig hebben." 

Man overboord

In je eentje de Atlantische Oceaan oversteken is niet zonder risico. "Het grootste gevaar is dat ik overboord val. Ook al ben ik gezekerd aan de boot met een levenslijn," vertelt Carl.  "Als ik echt in nood zit kan ik nog contact opnemen met de buitenwereld via twee satelliettelefoons. Mijn noodsignaal zal dan op alle radars ter wereld opgevangen worden."

Wie de tocht van Carl in december wil volgen en sponsoren kan terecht op de website 'Atlantic Journey'. "Als ik de overkant bereik zal ik mijn boot verkopen. De opbrengst zal gaan naar de strijd tegen plastic in de zeeën en oceanen," besluit Carl.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!