Volle Handelsbeurs én dubbel protest tegen bezoek van radicaalrechtse oppositieleider Salvini in Antwerpen

dinsdag 3 december 2019 - 07:21
Paulien Lambert / An Verstuyft
man roept door megafoon
Foto's: Belga
De radicaal-rechtse Italiaanse politicus Matteo Salvini is naar Antwerpen gekomen voor een bijeenkomst van de radicaal-rechtse ID-partij, een Europese fractie waar ook Vlaams Belang deel van uitmaakt. "Salvini bracht zijn gebruikelijke boodschap tegen migratie en tegen de islam. Europa zal christelijk zijn of niet zijn, zei hij", meldt Mieke Strynckx. In de buurt van de Handelsbeurs waren er twee betogingen tegen de komst van Salvini, één van Belgische antifascisten en één van de Italiaanse sardines-beweging.

Volle Handelsbeurs

Matteo Salvini, de voorzitter van de radicaal-rechtse partij Lega, kwam naar de Handelsbeurs in Antwerpen. Hij kwam spreken onder de noemer "nieuwe hoop voor Europa". Dat gebeurde op een bijeenkomst van de radicaal-rechtse ID-partij, een fractie in het Europees parlement waar ook Vlaams Belang deel van uitmaakt. Die partij was dan ook gastheer in de Handelsbeurs, maar er waren ook radicaal-rechtse partijen uit andere landen vertegenwoordigd. Zo'n duizend mensen kwamen luisteren. 

Protest van antifascisten

De komst van Salvini ging gepaard met twee betogingen. Ruim 200 antifascistische manifestanten verzamelden op het Hendrik Conscienceplein. Naast het feit dat ze niet akkoord zijn met waar Salvini voor staat, waren ze ook boos dat de bijeenkomst plaats vond in de pas vernieuwde Handelsbeurs: "Die is betaald met belastinggeld van alle Antwerpenaren, dat is een zaal voor iedereen, de stad zou zulke bijeenkomsten niet mogen toelaten."

Sardines

Op het De Coninckplein was er nog een tweede betoging van zo'n honderd Italianen. Zij vertegenwoordigen "de sardines" in België, een Italiaanse protestbeweging tegen de opkomst van het radicaal-rechtse gedachtegoed en ook tegen Salvini zelf. 

Salvini spreekt in Handelsbeurs

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!