Voor deze fietser is 'één meter plaats' precies 'één meter' en geen centimeter minder!

donderdag 5 december 2019 - 15:30
Foto: screenshot uit filmpje Facebook
Wat doe je als je als fietser op een smalle weg een enorme vrachtwagen tegen komt? Opzij gaan zou je denken. Daar dacht een fietser in Merksplas anders over...

Twee wielen tegen 15 ton

In Merksplas, op een smalle landweg, kwam een fietser een flinke vrachtwagen tegen die zo ver mogelijk opzij reed en stopte. Maar voor de fietser, zo kan je in het filmpje zien, was dat niet genoeg. Hij bleef koppig staan en wou dat de vrachtwagen tot in de zachte berm zou rijden om hem door te laten. "Je moet een meter plaats laten" hoor je hem zeggen. De confrontatie wordt een scheldpartij met zelfs een slag in het gezicht van de chauffeur.

Uitwijken en eventueel stoppen

"Die afstand van een meter klopt binnen de bebouwde kom. Maar dat is alleen bij een fietser als je INHAALT", zegt Stef Willems van VIAS bij David in Spits. "Bij 'kruisen' moet er voldoende zijdelingse afstand worden gehouden en zo nodig uitwijken. Er staat dan geen afstand in het reglement. Word je als bestuurder gehinderd door een obstakel of iets anders, staat er ook in het verkeersreglement, dan moet je vertragen eventueel stoppen. En dat heeft die chauffeur allemaal gedaan, zo lijkt het toch op dat filmpje. Hij had misschien nog wat meer plaats om opzij te gaan op dat weggetje, die vrachtwagen en misschien ook niet meteen moeten beginnen filmen. Maar die fietser vindt dat hij 100 procent gelijk heeft en die meter moet hebben. En dat klopt niet met het verkeersreglement!" 
 

Het filmpje kan je op Facebook bekijken.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!