Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Vrijwillige ambulanciers in Antwerpen haken af als gevolg van lage-emissiezone

ma 6 jan. - 3:35

Bij het Ambulancecentrum Antwerpen haken steeds meer vrijwillige ambulanciers af als gevolg van de lage-emissiezone in de stad. Sinds begin dit jaar is de norm voor vervuilende dieselwagens nog strenger. Ook de vrijwillige ambulanciers die zo'n wagen hebben, moeten een boete betalen als ze de stad in willen. “Ik wil de mensen niet in de steek laten, maar het moet me ook niet meer gaan kosten dan het opbrengt”, vertelt ambulancier Hanne bij Radio 2 Antwerpen. Ze wil nu graag dat de stad met een oplossing komt.
Stockfoto ambulancier
© Foto: Getty Images

Eén op vijf vrijwillige ambulanciers van het Ambulancecentrum Antwerpen stopt omdat ze het niet zien zitten om een boete te betalen in de lage-emissiezone. Vanaf 1 januari 2020 zijn de regels nog wat strenger geworden. “Veel ambulanciers die zo’n vervuilende wagen hebben, haken af omdat ze niet meer tot aan hun standplaats geraken,” zegt Erwin Vandeneynde van het Ambulancecentrum Antwerpen. “Ze krijgen maar een vrijwilligersloon van 34 euro. Als ze een boete moet betalen, gaat het hen meer kosten en dat zien ze niet zitten.”

Centrum in de problemen?

Hanne, die als vrijwillige ambulancier werkt, herkent het probleem. “Er zijn collega’s die een nieuwe wagen gekocht hebben, maar niet iedereen heeft de middelen om dat te doen.” Het gaat dan concreet over hun eigen wagen, niet over de ambulance. “Die wagen is belangrijk. Ikzelf kan het traject naar de standplaats niet met de fiets doen. We werken twaalf uur aan een stuk en we hebben veel spullen mee, zoals eten en slaapkledij”, zegt Hanne.

Bij het Ambulancecentrum Antwerpen maken ze zich zorgen. “We begrijpen waarom onze vrijwilligers het niet meer zien zitten, maar we zijn bang dat we het centrum niet meer kunnen bemannen. We moeten 24 uur per dag beschikbaar blijven”, zegt Vandeneynde. Ook Hanne twijfelt of ze nog lang vrijwilliger wil blijven. “Ik wil de mensen niet in de steek laten, maar het moet me ook niet meer gaan kosten dan het opbrengt.”

Brief naar burgemeester

Hanne wil graag dat de stad met een oplossing komt. “Het zou mooi zijn als de stad hierin tussenkomt en een deel of de volledige boete betaalt.” Hanne heeft al een brief geschreven naar burgemeester Bart De Wever. “Hij reageerde dat hij mijn mail heeft doorgegeven aan de bevoegde schepen. Ik wacht nu op een antwoord. “Ik hoop echt dat de stad instemt. Wij staan als vrijwilliger ten slotte ten dienste van de bevolking.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet