Vroedvrouw Dorien:"Monokini vinden we oké en borstvoeding geven niet?"

vrijdag 29 november 2019 - 08:00
Dennis van den Buijs
Vrouw geeft borstvoeding in de auto
Getty Images
De federale politie start een tuchtonderzoek tegen een agent die dreigde een Brugse vrouw een boete te geven omdat ze in haar geparkeerde wagen borstvoeding gaf. "Ik schrok enorm toen ik dat hoorde", vertelt vroedvrouw en lactatiekundige Dorien Daems op Radio 2 Antwerpen. "Het is zo spijtig dat mensen nog steeds zo reageren."

Afgelopen zomer schrok een jonge moeder uit Brugge zich een hoedje. Haar zoontje had honger en dus parkeerde de vrouw zich langs de kant van de weg om hem in de auto borstvoeding te geven. Dat was buiten een politieagent gerekend die dreigde de moeder een boete te geven wegens openbare zedenschennis. "Ik schrok enorm toen ik dat hoorde", vertelt vroedvrouw Dorien Daems op Radio 2 Antwerpen. "Ik ben lactatiedeskundige en adviseer jonge moeders zelfs om op de achterbank borstvoeding te geven als hun kindje onderweg plots honger heeft."

Volgens Daems hebben we nog steeds twee maten en gewichten als het gaat over bloot in de openbare ruimte.  "Als iemand monokini op een strand ligt te zonnebaden, kraait daar geen haan naar. Maar als je in het openbaar borstvoeding geeft, is dat volgens sommigen nog steeds 'not done'. Op zo'n moment merk je dat er toch iets schort aan de maatschappelijke norm."

"Jammer dat taboe blijft"

De federale politie start intussen een tuchtonderzoek tegen de agent die de Brugse vrouw wilde beboeten. "Je kan je ook afvragen wat die agent gezien heeft", zegt vroedvrouw Dorien Daems. "Borstvoeding geven is een heel rustige activiteit waarbij je fysiek eigenlijk weinig blootgeeft. Ik merk dat er de laatste jaren veel positief veranderd is rond het geven van borstvoeding in het openbaar. Al blijven uitschieters als deze aantonen dat het voor sommigen nog steeds een taboe blijft en dat is jammer."

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!