Waarom eten we op Verloren Maandag worstenbrood of appelbol?

maandag 10 januari 2022 - 14:00
Verloren Maandag, de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen. Vooral in de provincie Antwerpen is het dan een traditie om een worstenbrood en/of appelbol te eten. Over de herkomst van die tradities doen heel wat verhalen de ronde.

Havenarbeiders

Eén van de verhalen is dat van arbeiders in de Antwerpse haven die op die bewuste maandag een hapje kregen op kosten van de bazen. Er werd hen dan iets warms aangeboden, samengesteld uit vleesrestjes en brood. Dat "verloren brood" zou aan de oorsprong liggen van de specifieke naam van die dag, "verloren maandag".

Verzworen Maandag

In Middeleeuwse akten komen we vermeldingen tegen van "Lundi Parjuré", of "Verzworen Maandag". Dat was de dag waarop ambtenaren de eed aflegden en er dus niet gewerkt werd. De dag was 'verloren', en dan maakten ze er meteen maar een feest van ter ere van de eedaflegging. Om dat feest voor de stad betaalbaar te houden, kreeg iedereen een goedkoop vleesbroodje te eten.

Gilden

De meeste plausibele uitleg stemt allicht uit de 18e eeuw, toen de gilden op de eerste maandag na Driekoningen hun nieuwsjaarsfeest hielden en er dus niet gewerkt werd. Een "verloren maandag", zo je wil.

Voor wie worstenbroodjes en appelbollen lust, is het hoe dan ook een feestelijke smuldag!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!