Wereld Diabetes Dag: Jan van Looveren vertelt over de suikerziekte van zijn dochters

donderdag 14 november 2019 - 10:18
Elisabeth De Weerdt
Jan van looveren en kinderen
Bron: Foto Radio 2
Het is vandaag Wereld Diabetes Dag. Daarom brengt het kinderdiabetesteam van het Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen een lied uit dat door Eva De Roovere en Antwerps acteur Jan Van Looveren werd ingezongen. Waarom Jan Van Looveren? Omdat zijn twee dochters diabetes type I hebben. Met het lied willen ze deze vorm van diabetes onder de aandacht brengen.

Lied

Jan Van Looveren stelt het diabeteslied voor in het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen. Met het lied brengen ze diabetes type I onder de aandacht, een aandoening die vaak kinderen en jongvolwassenen treft. De ziekte is vaak onbekend en er zijn heel wat vooroordelen die kinderen en hun ouders moeten trotseren. In het filmpje geeft het diabetesteam een inkijk in het dagelijkse leven van kinderen die door de aandoening getroffen zijn.

Dochters met diabetes

Van Looveren is zelf vader van twee kinderen met diabetes type I. "Mijn jongere zus had al diabetes. Toen ik het kreeg waren de insulinespuiten mij dus al bekend", vertelt Lilou, de dochter van Jan. "Ik baal enorm dat ik diabetes heb maar ik kan er weinig aan doen."

Spelletje

Van Looveren ziet het als een voordeel dat zijn twee dochters diabetes hebben. "Het maakt het draaglijker voor hen allebei dat ze geen zoetigheden mogen eten. Soms doen ze wedstrijdjes. Ze hebben allebei een sensor die ze moeten scannen. Dan moeten ze van elkaar raden hoe hoog of hoe laag hun suikergehalte is."

Mijn dochters doen zelfs spelletjes waarbij ze van elkaar moeten raden hoe hoog hun suikergehalte is.

Jan Van Looveren

Bezorgd

"Papa is heel bezorgd om ons", zegt Lilou. "Ik ben voortdurend ongerust", beaamt papa Jan. "En mijn hart breekt ook omdat ze altijd rekening moeten houden met hun diabetes. Uiteindelijk hebben zij daar wel minder last van dan ik, denk ik."

Rare blikken

De grootste vooroordelen van diabetes? "Vele mensen denken nog altijd dat je diabetes krijgt omdat je te veel suiker hebt gegeten", legt Jan Van Looveren uit. "Dat heeft er niets meer te maken. Je krijgt diabetes omdat je alvleesklier niet werkt, daar ben je mee geboren." Ook als zijn dochters bij de bakker een snoepje krijgen, botst Jan op rare blikken. "Je ziet mensen denken 'geef dat kind nu gewoon dat zoetje'. We moeten er altijd bij zeggen: 'ze heeft diabetes.'"

Bekijk de videoclip Suikerzoet van Eva De Roovere en Jan Van Looveren hieronder: 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!