Wetsdokter: "Het hoofd van een verdronken lichaam wordt helemaal zwart"

maandag 25 november 2019 - 10:56
Dennis van den Buijs
Wetsdokter bij lijk in mortuarium
Getty Images
In het Straatsburgdok in Antwerpen zijn dit weekend menselijke resten gevonden. Een autopsie later op de dag moet uitwijzen of het kan gaan om de Antwerpsupporter die al een week verdwenen is. Wat doet water met lichaamsdelen? Wat kan de politie daar uit afleiden? Radio 2 Antwerpen vroeg het aan wetsdokter Christl Verbiest.

"Momenteel is het water vrij koud en bestaat de kans dat de gevonden lichaamsdelen goed bewaard zijn", zegt wetsdokter Christl Verbiest in 'Start Je Dag'. Zij is als forensisch tandheelkundige verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen maar niet actief in het onderzoek naar de gevonden lichaamsdelen in het Straatsburgdok ."Water heeft sowieso een grote invloed op het lichaam", gaat Verbiest verder. "De meeste lichamen die we terugvinden komen er sterk opgeblazen uit. Een verdronken lichaam krijgt na verloop van tijd een erg groot en zwart hoofd. In het vakjargon une tête de nègre. Mensen worden compleet onherkenbaar. De identificatie verloopt dan vaak via het gebit." 

DNA blijft bruikbaar

Als er geen hoofd gevonden wordt, is de identificatie nog moeilijker. "Gelukkig blijft het DNA bruikbaar ook na enkele dagen in het water", weet wetsdokter Verbiest. "Via botonderzoek kunnen we nog andere zaken aan het licht brengen. Aan de hand van de lengte en de verhoudingen kunnen we bijvoorbeeld nagaan of de persoon oud of jong was en of het om een man of vrouw gaat." De Antwerpse politie laat weten dat er later op de dag een autopsie volgt op de gevonden lichaamsdelen uit het Straatsburgdok.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!