Winnen deze Antwerpenaren het WK 'sushi maken' in Japan?

donderdag 8 augustus 2019 - 16:15
Eline Vandenbroucke
sushi maken
Volgende week vindt het WK sushi maken in Japan plaats, en de Belgische afvaardiging komt uit het Antwerpse restaurant Ko'Uzi. Samen met sushichef Junko oefenen Audrey en Shiwanta om zo snel mogelijk goede en mooie sushicreaties te maken. Al komt er meer bij kijken dan je zou denken.

Volgende week trekken Audrey en Shiwanta naar Japan. Daar zullen ze zich meten met de wereldtop van de sushichefs, al nemen er geen Japanners deel. Dat mag niet, anders zou het een verloren strijd zijn. "Eigenlijk heb je zes tot acht jaar training nodig om een topchef te worden", legt sushichef Junko uit. "Je steelt met je ogen van andere chefs in het restaurant. De Antwerpse chef bereidt twee leden van haar team voor op de kampioenschappen in Japan. "De wedstrijd bestaat uit drie dagen. De eerste rondes zijn theorierondes, met eerst een examen over de cultuur en hygiëne. Dat is enorm belangrijk in de Japanse keuken. Daarna moeten de deelnemers een vis zo goed mogelijk fileren, en dan pas moeten ze sushi bereiden tegen een tijdslimiet."

Belgisch kampioenschap

Audrey is al vijf jaar in de leer bij Junko. "Het is een kunst op zich, en mensen vinden sushi lekker. Daarom maak ik het zo graag", vertelt Audrey. Al is sushi maken niet makkelijk. "Ik moet nu 70 gram rijst afwegen, zonder weegschaal", legt Audrey uit terwijl ze maki sushi maakt. "Dat moet ik exact kunnen grijpen in mijn handpalm." De sushiwereld is een mannenwereld, al droomt Audrey van de finale. "Je bent verbeterd, het is heel goed", stelt Junko haar gerust. De kokkin droomt van een Belgisch kampioenschap sushi maken. "Frankrijk stuurt vijf deelnemers, waarom wij niet? Ik wil volgend jaar een Belgisch kampioenschap organiseren, en dan minstens drie mensen naar Japan meenemen", lacht de sushichef.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!