Ziekenwagens zone Taxandria krijgen anti-terreur-watermerk

maandag 11 februari 2019 - 10:48
Katrien Peirsman
nieuwe ziekenwagen en ladderwagen van hulpverleningszone Taxandria
Radio 2
In hulpverleningszone Taxandria rijden binnenkort twee gloednieuwe ziekenwagens rond met een watermerk op het dak. Zo kunnen ze door de politie herkend worden als officiële ziekenwagen.

Nieuwe stickers

Na de aanslagen van 22 maart werden er door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid nieuwe richtlijnen opgesteld voor ziekenwagens. Die moeten voortaan bestickerd worden met groen-gele blokken. Maar belangrijker nog: het identificatienummer op het dak moet een watermerk dragen. Dat gebeurt met een thermische ID-folie. Die folie is niet zichtbaar voor het blote oog, wel voor de camera van de politiehelikopter. Het nummer zelf is wel te zien als een normaal zwart nummer. 

Bij grote calamiteiten kan de politiehelikopter met een speciale camera zien, of het een echte ziekenwagen is of een namaak.

Nick Eelen, officier hulpverleningszone Taxandria

"Bij grote calamiteiten kan een speciale camera in de politiehelikopter zien of het om een echte ziekenwagen gaat, of om een namaak", legt officier Nick Eelen van hulpverleningszone Taxandria uit. "Als er bij een aanslag bijvoorbeeld 20 ziekenwagens in een rij staan te wachten, kan de politie op die manier ontdekken welke ziekenwagen niet erkend is, en dus verdacht is." 
Binnenkort zullen ook politie- en brandweerwagens zo'n watermerk krijgen. Deze nummers op het dak maken deel uit van de nieuwe look die alle voertuigen van de dringende medische hulpverlening (112) krijgen tegen eind oktober van dit jaar.

(lees verder onder de foto)

dak van de nieuwe ziekenwagen

Nieuwe ladderwagen

Hulpverleningszone Taxandria heeft niet alleen nieuwe ziekenwagens aangekocht, 2 die meteen gebruikt kunnen worden, 2 andere in het najaar, er is ook een gloednieuwe ladderwagen. De vorige was in juni 2017 in vlammen opgegaan bij een stalbrand in Oud-Turnhout. Deze is specifiek gemaakt voor interventies in stedelijk gebied, zoals in Turnhout zelf, legt Eelen uit. "De straten zijn daar vrij smal en de hoeken kort. Deze ladderwagen kan heel korte bochten nemen. Bovendien kan deze wagen zowel vooruit, achteruit als zijwaarts rijden. Zo kan de brandweer de wagen tot dichter bij een gebouw rijden. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!