Zorrosprinkhaan duikt op in Mortsel

dinsdag 10 september 2019 - 08:16
Foto van de zorrosprinkhaan
Annelies Jacobs
Het was Annelies Jacobs opgevallen dat er naast de gewone sprinkhanengeluiden die bij ons te horen zijn, één apart gezang was te horen in de spoorwegberm in Mortsel. Een tip leidde haar naar de Zorrosprinkhaan. Om zeker te zijn, moest ze hem vinden. En dat is gelukt!

Annelies werkt voor Natuurpunt en kent één en ander van sprinkhanen: "In deze tijd van het jaar zijn ze volwassen en zingen de mannetjes volop," legt ze uit. "Maar toen ik onlangs van Berchem naar Mortsel wandelde, naast de spoorweg, viel me een onbekend geluid op." Ze slaagde erin het op te nemen met haar gsm en iemand tipte dat het wel eens de Zorrosprinkhaan zou kunnen zijn. Dat is een felgroene sprinkhaan met, zoals de bekende figuur Zorro, een zwart maskertje. Maar die komt hier van nature niet voor. De enige manier om daar dus zeker van te zijn, was hem vinden. 

Met zaklampen in de braamstruiken

"Toen heb ik de mensen van de sprinkhanenwerkgroep van Natuurpunt gevraagd of ze mee wilden gaan zoeken," vertelt Annelies voort. Gewapend met zaklampen - want de sprinkhanen zingen bij valavond en 's nachts - gingen ze op zoek in de braamstruiken langs de spoorwegberm. En met succes: "Ja, we hebben hem kunnen omsingelen en vinden. En dan heb ik hem zelfs kunnen fotograferen." De kans is wel groot, dat hij hier geen soortgenoten vindt, want van nature komt de Zorrosprinkhaan voor in Zuid-West-Europa. "Wellicht is hij met een trein of een auto meegekomen van daar."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!