Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

10 tips om minder te kopen

ma 11 jan. - 6:39

Black Friday, Sinterklaas, Kerstmis, nieuwjaar, solden ... Dat betekent: kopen, kopen en nog eens kopen. Cadeautjes voor anderen, maar ook vaak voor jezelf. Maar waarom kopen we zoveel? Onder druk van de 'commercie'? Lonkende etalages, sluikreclame een beetje overal en zeker online. En eerlijk is eerlijk, het kan ook heel fijn zijn om die nieuwe jeans te kopen. Of die smartphone. Of die stofzuiger.

De vraag is alleen hoe lang dat blije gevoel na de aankoop blijft. En of het ooit genoeg zal zijn? Uit onderzoek in Nederland blijkt dat vrouwen gemiddeld 103 kledingstukken in hun kast hebben waarvan ze 21% ondraagbaar vinden. En dat mannen jaarlijks bijna 3.000 euro uitgeven aan gadgets.

Beloning versus pijn

Ons koopgedrag wordt vooral bepaald door twee hersengebieden: het beloningssysteem en het pijnsysteem. Als de beloning groter is dan de pijn, hebben we de neiging om te kopen. Die pijn kan te maken hebben met de hoge kosten, maar ook in het besef dat door veel te kopen we op één of andere manier een aandeel hebben in de uitbuiting van mensen aan de andere kant van de wereld en we bijdragen tot de groeiende afvalberg. 

Consuminderen

Consuminderen houdt simpelweg in dat je minder consumeert. Minder kopen, zelf dingen maken, spullen delen, kapotte spullen laten repareren in plaats van nieuwe kopen, écht opruimen ofwel ontspullen. Dat heeft vele voordelen voor jou, het milieu én je portemonnee.

1. Houd je uitgaven bij

Om inzicht te krijgen in de spullen die je koopt, is het handig om je uitgaven bij te houden. Dat kan je op papier doen, of met een app. Online vind je tientallen handige (en misschien ook minder handige) apps om dat te doen. Je persoonlijke 'huishoudboekje' toont je in één oogopslag waar je pijnpunten liggen: geef je overdreven veel geld uit aan kleding of juist aan gadgets?

2. Weet wat je al hebt

Er zijn allerlei handige apps waarin je kan bijhouden wat je bijvoorbeeld in je keukenkastjes hebt staan. Op die manier voorkom je dat je met een vijfde pak pasta thuis komt. Maar dit geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld boeken of kleding. De gemiddelde Westerse mens heeft 10.000 spullen. Weet jij wat je bezit?

3. Begin klein

Je kan je voornemen om, bijvoorbeeld, 6 maanden lang geen nieuwe spullen te kopen. Behalve natuurlijk als het niet anders kan. Maar misschien kan je beter minder extreem van start gaan. Je kan ook beginnen met minder nieuwe spullen kopen om het zo langzaam af te bouwen. Wat is haalbaar voor jou?

4. Koop tweedehands

Kopen is kopen en ook bij tweedehands spullen is de verleiding groot om meer te kopen dan je nodig hebt, omdat het zo goedkoop is bijvoorbeeld. Dit gezegd zijnde: als je tweedehands spullen koopt of verkoopt, wordt de afvalberg in ieder geval niet groter en dat is ook wat waard.

5. Laat je spullen herstellen

Als de batterij van je computer kapot is of je stofzuiger doet het niet meer, moet je niet noodzakelijk meteen een nieuwe te kopen. Misschien kan je ze wel laten herstellen. In elke gemeente vind je tegenwoordig wel een zogenaamd 'repair café' waar je terecht kan met het herstellen van allerhande spullen, van naaimachine tot fiets.

6. Weg met impulsaankopen 

Als je iets ziet wat je graag wilt hebben, hou je portemonnee nog even in je zak. Noteer in je telefoon wat je wil hebben, maak een verlanglijstje zeg maar. Je zal er snel achter  komen dat je zeker de helft van wat er op je verlanglijstje stond alweer vergeten bent. Bij de andere helft kan je je afvragen of het je leven verrijkt en of het dat over pakweg een half jaar nog steeds doet.

7. Koop je iets nieuws, doe dan ook iets weg

Om niet te verdrinken in een berg spullen, is het een goede vuistregel om bij de aanschaf van iets nieuws ook iets vergelijkbaars weg te doen. Als je geen afscheid kan nemen van dat wat je al hebt, is het misschien een goed idee om dus niks nieuws te kopen.

leen uit

leen uit

8. Leen en deel

Waarom geef je dat leuke boek niet weg als je het uit hebt? Of leen je de boor van de buurman niet als je iets moet ophangen? Ruil je kleding, deel je auto, leen bij je buren, geef weg… Je hoeft niet alles wat je nodig hebt ook daadwerkelijk aan te schaffen. Online en via apps vind je tegenwoordig heel wat deelplatformen waar vraag & aanbod elkaar ontmoeten. 

9. Breng jezelf niet in verleiding

Etalages laten spullen zien waarvan je het bestaan niet wist, maar die je nu ineens dringend nodig lijkt te hebben. Bij online shoppen, krijg je voordat je afrekent nog even snel een paar aantrekkelijke suggesties voorgeschoteld. Dus: probeer jezelf niet teveel in verleiding te brengen, want als je niet weet dat deze spullen bestaan, mis je ze ook niet.

10. Bedenk goed waarom je iets wil kopen

Shoppen lijkt een makkelijke remedie om je op te beuren als je wat depri of verdrietig bent. Het beloningscentrum wordt aangesproken en je voelt je even heel gelukkig. Maar net als bij het eten van bergen chocola komt de spijt al snel en voel je je uiteindelijk helemaal niet beter. Bedenk dus goed waarom je iets wil kopen.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet