10 vrolijke liedjes waarin wordt gefloten

donderdag 27 augustus 2020 - 11:48
Fluiter
Er zit meer in een liedje dan je denkt. Een gitaar, een drum, een piano en een bas zijn de basis van elke goede klassieker. Sommige liedjes worden ook wel eens gekleurd met gefluit. 10 klassiekers waarmee je kan fluiten.

Triggerfinger - I follow rivers

De Belgische groep Triggerfinger coverde in 2012 de hit 'I follow rivers' van Lykke Ly. Het werd een klassieker dankzij het getik op de koffietassen en het gefluit van zanger Ruben Block.

The Scorpions - Wind of change

The Scorpions schreven het liedje 'Wind of change' toen ze in 1989 mochten optreden tijdens het Moscow Music Peace Festival. Het liedje gaat over de veranderingen in Oost-Europa. Om de sfeer van het moment weer te geven, besloten 'The Scorpions' om in de intro te fluiten. De platenfirma was eerder een voorstander om daar een stevige gitaar te gebruiken omdat The Scorpions een rockgroep was. De groepsleden hielden voet bij stuk en zo werd dit één van de meest iconische intro's in de popmuziek.

The Bangles - Walk like an Egyptian 

In het midden van 'Walk like an Egyptian' van The Bangles hoor je gefluit. Dit heeft niets te maken met het betere lippenwerk. Het geluid kwam uit een computer. Tijdens de optredens werd er geplaybackt.

Peter, Bjorn & John - Young folks

'Young folks' is een feelgoodliedje van het Zweedse trio Peter, Bjorn & John. Bij de opname van het nummer werd er gefloten op de plaats waarvoor er later een ander instrument zou gebruikt worden. Omdat het effect zo goed was, hebben ze de oorspronkelijke opname behouden.

Roxette - Joyride 

Nadat Per Gessle van Roxette de film 'The Life of Brian' van Monty Python gezien had, was hij in de wolken van het liedje 'Always look on the bright side of life'. Het gefluit in dit nummer inspireerde hem bij de opnames van 'Joyride'.

Monty Python - Always look on the bright side of life 

Tijdens de laatste scene van de film 'The Life of Brian' hangt iedereen aan het kruis. Eén van de gekruisigden vraagt het hoofdpersonage Brian en zijn lotgenoten om de moed niet te laten zakken en te fluiten. Toen tijdens de Falklandoorlog het Britse oorlogsschip HMS Sheffield na een Argentijnse aanval aan het zinken was, floot de bemanning 'Always look at the bright side of life' in afwachting van hun redding.

Otis Redding - (Sittin' On) The dock of the bay

Tijdens de opname van 'The dock of the bay' was de tekst van het liedje niet volledig. Zanger Otis Redding heeft dan maar de laatste strofe gefloten. Het was de bedoeling om dat later te vervangen door een nieuwe tekst. Otis Redding overleed kort na de opname bij een vliegtuigongeluk. 

The Mechanics - Over my shoulder 

In het midden van de klassieker 'Over my shoulder' van The Mechanics hoor je het gefluit van zanger Paul Carrack. Het was zijn bedoeling om later bij de opname dit gefluit te vervangen door een saxofoon- of gitaarsolo. Uiteindelijk vonden ze de eerste opname de beste en het werd een hit.

Roger Whittaker - Mexican whistler

Roger Whittaker is een Britse zanger die wereldwijd bekend is om zijn fluittalenten. Voor het indicatief van het Finse kookprogramma 'Patakakkonen' floot hij 'The Finnish whistler' van 1970 tot 1996. Wereldberoemd werd hij met het nummer 'The Mexican whistler'.

Bobby Ferrin - Don't worry be happy

Wie wordt er nu niet vrolijk van 'Don't worry be happy'? Bobby Ferrin gebruikte heel zijn lichaam als instrument voor deze klassieker. Het publiek was wild van dit nummer. Het was het eerste a cappella-liedje dat in de Amerikaanse hitlijsten op nummer 1 stond.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!