11 dingen die iedereen die de jaren 60 meemaakte herkent!

woensdag 12 mei 2021 - 09:46
Ze liggen intussen al vijftig jaar achter ons, de jaren 60. Maar hoe zag die tijd eruit? Wat herken jij nog van toen?

Oranje autobussen

De wereld was echt anders. Zo reden er nog geen wit-gele witte bussen van de De Lijn op onze wegen. In het hele land zag je wel oranje bussen van de 'Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen', de NMVB'.

De eerste auto met achterklep

In de jaren 60 ontwierp Renault ook de allereerste auto met een echte achterklep. De Renault R 4.  Dat was toen een echte revolutie en superhandig. Die R 4 werd zelfs door de rijkswacht gebruikt. 

De plastic jaren 60

Tot het begin van de jaren 60 waren telefoons gemaakt van zwart bakeliet. De RTT, zo heette Proximus toen nog, begon halverwege de jaren 60 die toestellen te vervangen door moderne, plastic telefoons. Met kiesschijf natuurlijk!

Een telefoontje kostte 5 Belgische frank

In de jaren 60 zag je nog veel telefooncellen en die werkten met muntstukken. Voor 5 Belgische frank, 12.5 eurocent, kon je met het grote, metalen telefoontoestel een telefoontje doen. 

Een opvoedend vingertje

De jaren 60 is ook de tijd van de goede bedoelingen. Van gezond eten bijvoorbeeld en correct Nederlands spreken. Misschien ken je de Appelclub nog uit de jaren 70. Maar wist je dat er al een appelactie was in de jaren 60: 'Snoep verstandig, eet een appel' ?

Ook melk werd uitgebreid gepromoot. Nonkel Bob ondersteunde 'De Melkbrigade', werd melkbrigadier en riep alle kinderen op om elke dag een glas melk te drinken! Nonkel Bob bedacht daarvoor de slogan 'Milleke, Melleke, Mol, karwitsel, karditsel, kardol'. 

Ook onze taal kon wat steun gebruiken, werd toen gedacht. De BRT zond, net voor het journaal, een kort programma van vijf minuten uit met als titel 'Hier spreekt men Nederlands'. Het programma wilde de bevolking 'Algemeen Beschaafd Nederlands' bijbrengen, ABN.  PorJoos Florquin, Annie Van Avermaet en Fons Fraters speelden de hoofdrol. Met zo nu en dan de hulp van een bekende gast! 

Nieuwe materialen

In de jaren 60 werden steeds meer kunststoffen gebruikt om producten te maken, zoals de plastic telefoons bijvoorbeeld. Maar ook meubelen gingen er anders uitzien. Heel bekend en vandaag 'vintage', zijn de stoelen en tafels van formica.

Eddy Merckx aan begin carrière

In 1965 begon Eddy Merckx aan zijn grote carrière als profwielrenner. Zijn eerste wedstrijden reed Merckx voor een Belgische ploeg, Solo-Superia. Zijn eerste Ronde van Frankrijk won Eddy in 1969.

Toch ook iets minder onschuld

In de jaren 60 werden de zeden losser. Zowel op televisie en in de literatuur en film kon er meer, een streepje bloot, een expliciete scène. Zo werden in Jan Wolkers' liefdesroman 'Turks fruit' de vrijpartijen tussen de hoofdpersonages zonder taboes beschreven. Op de verfilming met Monique van de Ven en Rutger Hauer was het wachten tot 1973.

Op 9 oktober 1967 waren er ook voor het eerst blote borsten te zien op de Nederlandse televisie. Kunstenares Phil Bloom las in haar blootje een krant voor in het VPRO-programma 'Hoepla' en liet die krant op een bepaald moment helemaal zakken. Een schandaal...  'Hoepla' was trouwens een programma dat mee gemaakt werd door Wim T Schippers, later de stem van Ernie uit Sesamstraat in de jaren 70.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!