1974: Gigi L'amoroso = hit van het jaar

woensdag 10 april 2019 - 07:00
Dalida
Met slechts 1 week op nummer 1 in de Radio 2 Top 30 kreeg "Gigi l'amoroso" van Dalida het keurmerk "Hit van het jaar".

Gigi

"Gigi l'amoroso" is het verhaal van een Napolitaanse zanger én Don Juan die na een mislukt amoureus avontuur in Hollywood terugkeert naar zijn geboortedorp. En daar oog in oog komt te staan met de vrouwen wiens harten hij gebroken heeft.
Dalida zong het liedje ook het Italiaans, Spaans, Duits, Engels en Japans.
Bij ons maakten De Strangers hun eigen versie "Schele Vanderlinde".

Miss Egypte

Iolanda Cristina Gigliotti krijgt in 1954 het kroontje en het lint van Miss Egypte. Daarna steekt ze de Middellandse Zee over om in Frankrijk een carrière uit te bouwen als zangeres en actrice. Met de artiestennaam Dalila, naar de vrouw uit de Bijbel. Platenbaas Eddie Barclay veranderde de naam in Dalida.
Dalida zong een Italiaans getint repertoire. Een grote bos zwarte krullen en donker omrande ogen maakten het plaatje compleet. Met het liedje "Bambino" stond ze 39 weken in de Franse hitlijsten.
Eind jaren 60 werd de uitstraling aangepast met een blond kapsel.

Disco

Met Alain Delon neemt ze het duet "Paroles... paroles", gevolgd door "Gigi l'amoroso". Daarna gooit ze zich in de disco met dansbare versies van "J'attendrai" en "Besame mucho".
Dalida werd 55 keer bekroond met goud.

Montmartre

Een oogkwaal en ongeluk in de liefde waren onder meer de basis voor een depressie. Begin mei 1987 stapt ze in Parijs uit het leven.
In de Franse hoofdstad werd ze daarna geëerd met de plaatsnaam "Place Dalida" en een standbeeld in de wijk Montmartre.
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!