1975: Paloma Blanca = hit van het jaar

woensdag 10 april 2019 - 12:00
George Baker Selection
5 weken stond George Baker Selection met "Paloma blanca" op nummer 1 geparkeerd in de Radio 2 Top 30 van 1975.  

George Baker Selection was een Nederlandse popgroep met Hans Bouwens als zanger. De artiestennaam George Baker is ontleend aan het hoofdpersonage in een detectiveromannetje.
Hans besloot op 14-jarige leeftijd van school weg te gaan. 12 stielen volgden. Net toen hij promotie kon krijgen in de limonadefabriek Raak werd "Little green bag" een hit.

Paloma blanca

Begin 1975 kocht Hans Bouwens een blokfluit. In de serre van zijn huis begint hij op een dag een deuntje van een vogel te spelen. Kort daarna lag het liedje met de titel "Paloma blanca" klaar om opgenomen te worden. Het werd de tweede nummer 1-hit van de George Baker Selection.
Het liedje veroverde de hele wereld. En behaalde zelfs de 26ste plaats in de Billboard Hot 100. In 1975 krijgt George Baker Selection in Nederland voor "Paloma blanca" de Conamus Exportprijs. Deze prijs De Exportprijs was bestemd voor de meest succesvolle artiesten, muziekproducers en auteurs op het gebied van Nederlands auteursrecht in het buitenland.

Covers 

"Paloma blanca" werd meer dan 450 maal gecoverd. Klinkende namen als James Last, Demis Roussos, Bobby Vinton en Tom Jones maakten hun eigen versie. Bij ons maakten De Strangers hun eigen parodie "Oh, mijnen blauwe geschelpte".
In 2012 vertaalde Willy Sommers "Paloma blanca" in "Dromen van verre stranden".

Geen sant

Ondanks het grote succes werd de groep George Baker Selection door de muziekexperts niet als volwaardig beschouwd. Het duurde tot de regisseur Quentin Tarantino het liedje "Little green bag" aan de soundtrack voegde van zijn film "Reservoir Dogs".
Van dan af kon iedereen door dezelfde deur met George Baker.
Het liedje "Paloma blanca" kreeg ook een rol in de verhalen van de Nederlands-Belgische film "Vet hard" en "The Executioner's song".

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!