1976: Fernando = hit van het jaar

donderdag 11 april 2019 - 07:00
ABBA
In 1976 stonden 2 liedjes in de Top 3 van het jaaroverzicht. Zilver was voor "Dancing queen". Goud ging naar "Fernando".

3 weken stond het liedje "Fernando" van ABBA aan de top in de Radio 2 Top 30. Het was ook in 1976 de hit van het jaar.

"Fernando" was oorspronkelijk geen ABBA-nummer. Het stond in 1975 op het album "Frida ensam" van de ABBA-zangeres Anni-Frid Lyngstad. Na dit succes in Scandinavië werd beslist om een Engelse tekst te schrijven en het liedje uit te brengen als een ABBA-nummer.
In de originele Zweedse tekst wordt Fernando getroost omdat hij zijn grote liefde verloren is. In de Engelse versie gaat het over 2 veteranen die mijmeren over vroeger toen ze deelnamen aan de oorlog tussen Texas en Mexico.

Australië

"Fernando" stond niet op een album van ABBA. Het verscheen wel op een verzamelaar met ABBA-klassiekers. "Fernando" groeide uit tot één van ABBA's grootste hits. In Australië stond het nummer zelfs 14 weken op nummer 1. 

Reclame

In 1976 mocht de elektronica-gigant "National" het liedje "Fernando" gebruiken voor een reclamespotje. Stig Anderson, de manager van ABBA, liet hiervoor 1 miljoen dollar op zijn rekening zetten. Benny Andersson kon daar eerlijk gezegd achteraf niet mee lachen en heeft toen gezworen dat deze actie éénmalig was.

Geboortecijfers

Blijkbaar had het liedje "Fernando" in 1976 een invloed op de voornaam van jongetjes. Er werden meer Fernando's geboren dan het jaar voordien.

 

 

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!