Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: De Popcollectie

De Popcollectie

In 1986 konden de bakvissen hun oren niet geloven: hun favoriete groep Wham! hield op te bestaan

vr 28 feb. - 9:00

Op 28 februari 1986 kondigden George Michael en Andrew Ridgeley het einde aan van de groep Wham!.
Wham!

Top of The Pops

Het verhaal van dit duo begon 5 jaar eerder, in 1981, toen George en Andrew uit de groep The Executive stapten om een nieuw duo op te richten. Ze tekenden een niet zo goed platencontract bij Innervision Records. Aanvankelijk hadden de eerste singles "Wham Rap!" en "Young guns" niet zo veel succes.
Toen ze mochten optreden in Top of The Pops, een muziekprogramma van de BBC, ging de verkoop wel in de goede richting. Hun debuutalbum "Fantastic" was een succes in verschillende landen.

Nieuw imago

Wham! veranderde hierna van platenfirma en onderhandelde een beter contract. Ook aan het sombere imago werd gesleuteld. Wham! werd de popgroep voor tieners, die hen massaal volgden in alles wat ze deden. Kortom, influencers avant la lettre. 
De nummer 1-hits die volgden, waren "Wake me up before you go go", "Careless whisper", "Everything she wants", "Freedom" en "Last Christmas".
In 1985 werd Wham! de eerste Westerse popgroep die, tijdens hun wereldtournee, optredens gaf in China. In hetzelfde jaar was Wham! ook aanwezig op Live Aid. De stem van George Michael was ook te horen op het liedje "Do they know it's Christmas?".

Volwassen

Omdat George Michael met zijn carrière een ander volwassener richting wou inslaan, werd in 1986 besloten om de stekker uit Wham! te trekken. Op 28 juni 1986 werd een groot afscheidsconcert in het Wembley Stadion georganiseerd voor 73.000 enthousiaste mensen.
De afscheidssingle werd "The Edge of Heaven".

Leven na Wham!

Andrew en Michael bouwden daarna een solocarrière uit. Bij George Michael ging dat iets vlotter. Andrew Ridgeley probeerde nog beroepscoureur te worden in de Formule 3 en filmacteur in Hollywood. Ook een solo-carrière als zanger was een maat voor niets.
Na de split van Wham! konden ook de achtergrondzangeressen Pepsi & Shirlie hun eigen weg gaan. Ze namen een plaats in de hitlijsten met hun liedje "Heartache".
Gedurende een korte periode was ook Dee C. Lee te zien en te horen in het achtergrondkoor van Wham! Zoals in het liedje "Club tropicana". In 1984 verliet ze de groep om bij The Style Council te zingen. Haar grootste solosucces is "See the day".

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet