1991: (Everything I do) I do it for you - Hit van het jaar

maandag 4 maart 2019 - 12:00
Bryan Adams
In 1991 stond "(Everything I do) I do it for you" van Bryan Adams op nummer 1 in de eindejaarslijsten.

11 weken op 1 in de Radio 2 Top 30. Het was een record voor het liedje "(Everything I do) I do it for you" van Bryan Adams. De Canadese zanger mocht een liedje schrijven voor de film "Robin Hood: Prince Of Thieves" met Kevin Costner. De basis van het liedje was de zin uit de film "I do it for you...". Na 45 minuten was de klus geklaard en had Bryan Adams een hit te pakken. Meer dan 15 miljoen exemplaren verwisselden van eigenaar. Het stond 16 weken op de hoogste positie in de Engelse hitlijsten. In Amerika bleef hij 7 weken aan de top van de Billboard Hot 100 staan. In zijn thuisland Canada mocht hij 2 weken langer de primus zijn.
In 1992 kreeg Bryan Adams voor "(Everything I do) I do it for you" een Grammy voor het "Beste liedje speciaal geschreven voor film of televisie".

Niet gelukkig

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Bryan Adams een tekst zou schrijven op de filmmuziek van de componist Michael Kamen. Een andere artiest zou het zingen. Bryan Adams aanvaarde de opdracht, dook de studio in en kwam naar buiten met een eigen versie.
Maar met dat resultaat waren de componist en de filmmaatschappij niet echt gelukkig. Bryan had namelijk het oorspronkelijke thema van de filmmuziek niet gebruikt. Adams weigerde het liedje aan te passen en daardoor is het enkel te horen aan het eind van de film, bij de aftiteling.

Volwassener

Met dit liedje "(Everything I do) I do it for you"  kreeg Bryan Adams, na zijn vertrouwde steviger rockwerk, aansluiting bij een volwassener publiek. Daarna kwamen er nog liedjes waar je op 1 tegel kan dansen, zoals "All For Love" met Rod Stewart en Sting voor de film "The 3 Musketeers" uit 1993. Twee jaar later nam Bryan "Have You Ever Really Loved A Woman?" op voor de prent "Don Juan DeMarco".

KKK

Toen voormalig voorzitter van de Ku Klux Klan, David Duke, in de jaren 90 campagne voerde voor de presidentsverkiezingen gebruikte hij "(Everything I do) I do it for you" als campagnelied. Bryan Adams kon daar duidelijk niet mee lachen. Adams telefoneerde zelfs eigenhandig naar de radiostations in New Orleans om dit liedje zeker niet te draaien. Om te vermijden dat iedereen zou denken dat hij een supporter is van David Duke.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!