3 dingen die je moet weten over periodiek vasten of 'intermittent fasting'

maandag 24 augustus 2020 - 10:03
pexels
Er is heel wat rond te doen, periodiek vasten of ‘intermittent fasting’. Sommigen zeggen dat het gezond is, anderen willen er van afvallen. Wat doet periodiek vasten met je lichaam? Is het gezond? Hoe werkt het? Dit zijn 3 dingen die je moeten weten over periodiek vasten.

Periodiek vasten

Periodiek vasten wil zeggen dat je dat je 16 uur helemaal niets eet. Je eet dus maar 8 uur van een hele dag. Wetenschappers zeggen dat je op deze manier gewicht verliest, maar dat het ook je bloedsuikerspiegel verbetert. Daarnaast verkleint het vasten ook nog eens je kans op hartziektes en bij gevolg zelfs de kans op Alzheimer of Parkinson

Begin met kleine stapjes

Bij een abrupte aanpak ga je al snel moeten opgeven. Experts raden je aan om te beginnen met 12 uur vasten, daarna 14 uur vasten en zo tot 16 uur op te bouwen. Ook als dit al te veel is, kan je met nog kleinere stapjes werken. Is zo lang niks eten niets voor jou? Doe het dan niet! Doe enkel waar je je goed bij voelt, want deze manier van vasten is niet voor iedereen weggelegd.

Een goede planning helpt je vooruit

Het is al vaker bewezen dat een juist dagritme of schema ook zorgt voor rust. Dat is ook zo voor je vastschema. Neuroloog Mark Mattson heeft al 35 jaar ervaring met periodiek vasten. Hij heeft verschillende tips om je aan het schema te houden. Drink (’s ochtends) genoeg en werk door tot 13 uur. Als je wil sporten, doe je dat het best rond het middaguur. Na je sportsessie eet je dan een gewone maaltijd van ongeveer 600 calorieën. De rest van je eten eet je op op het einde van de namiddag. Volgens hem voel je al snel dat je je helder voelt en je ’s ochtends ook een stuk productiever bent.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!