Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

3 dingen die je moeten weten over de processierups

do 2 apr. - 6:30

Vanaf midden mei tot eind juli moet je beginnen opletten voor de processierups! Dan krijgen eikenprocessierupsen brandhaartjes, die zijn schadelijk voor de mens en kunnen je huid irriteren.
© Getty Images

Wanneer moet je opletten voor de processierups?

In april kruipen de eerste rupsen uit hun eitjes, en tussen midden mei en tot eind juli moet je opletten voor hun brandhaartjes. Dan verpoppen ze zich en in augustus worden het grijze nachtvlinders. Ook dan moet je nog opletten! Het zijn dan rondvliegende brandhaartjes, en die zijn even vervelend.

De grijze nachtvlinders met brandhaartjes

De grijze nachtvlinders met brandhaartjes

Wat als een processierups je te pakken krijgt?

Een volwassen processierups kan tot 700.000 brandhaartjes hebben. Het zijn die brandhaartjes waarvoor je dus moet opletten. Je krijgt er huiduitslag, jeuk, oogirritatie of blaasjes op je huid van. In extreme gevallen moet je opletten voor koorts, duizeligheid of zelfs een ontsteking aan de luchtwegen.

Krab niet bij jeuk of uitslag, want zo verspreid je de brandhaartjes alleen maar. En die zorgen dan weer voor meer jeuk of uitslag. Spoel je huid snel af met lauw water en verwijder de brandhaartjes met plakband. Plak een stukje tape op de aangetaste huid en trek de haartjes er zo mee af. Een zalfje om de jeuk te minderen, mag je zeker ook gebruiken. Bij ernstige klachten contacteer je het best meteen je huisarts.

 

Hoe bestrijd je een processierups?

Een processierups bestrijden is écht niet makkelijk. Je belt het best even naar de gemeente of een gespecialiseerd bedrijf, én vooral: ga niet zelf aan de slag met verschillende giftige middelen. Wat je wel kan doen, is natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken.

Dat zijn dan: sluipwespen, gaas- en zweefvliegen, kool- en pimpelmezen, mussen en vele andere vogeltjes. Sluipwespen, en gaas- en zweefvliegen trek je aan met de plantendille, malva (kaasjeskruid), goudsbloemen, duizendblad, cosmos en lobelia. De dieren voeden zich met hun nectar en pollen. Hun larven zijn ware rovers. Ze houden van (groene) bladluizen. Vogeltjes trek je dan weer aan door voederhuisjes en zaadbollen te hangen. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet