3 tips over (de juiste) potgrond van tuinspecialist Angelo Dorny

donderdag 20 mei 2021 - 16:57
Radio 2
Een tuin is hard werken, bloemen, planten, schoppen, ... en grond. Veel potgrond waaruit je kan kiezen! Maar hoe maak je nu de juiste keuzes? Tuinspecialist Angelo Dorny helpt je een handje.

1. Is duurder beter?

“Over potgrond bestaat heel veel discussie. De duurste grond is niet altijd de beste, laat dat vooral duidelijk zijn.” Maar waarom zijn bepaalde potgronden duurder? “Omdat ze heel veel zaken bevatten. Er zijn potgronden die een soort van aquakristallen bevatten. Dat zorgt ervoor dat je planten in de zomer minder water nodig hebben. De potgrond houdt beter water vast. En ja, dat werkt. Maar de duurste hoeft niet altijd de beste te zijn. De middelmaat is zeker even goed. Er zijn ook budgetpotgronden te vinden. Die zijn zeker niet slecht, want ze worden ook gekeurd. Maar soms merk je wel dat ze sneller voedingsstoffen missen of dat de vochtopname iets minder is. Er is dus wel echt een verschil tussen verschillende potgronden.

Tegenwoordig loopt er ook een debat over ‘turf’. Een stof dat wanneer hij blijft zitten milieuvriendelijk is. Maar wanneer de stof wordt ontgonnen, krijg je een probleem: “Men is op zoek naar oplossingen. Ik ben daar heel blij mee, maar het mag van mij nog wat meer en sneller. Je kan nu al biologische potgronden vinden, maar de echte ecologische zonder turf is moeilijk. Je hebt ook heel wat potgronden met kokosvezel, maar dan kan je jezelf de vraag stellen: vanwaar komen die kokosvezels? Ze worden ingevoerd, met een vliegtuig of een schip, … Conclusie: als je gewone potgrond nodig hebt, ga voor de middelmaat. Heb je specifieke potgrond nodig, weet dat je een beetje meer gaat betalen. Maar je plant heeft hier zeker baat bij.”

2. Kan je bloemen en groenten in dezelfde grond planten?

"Voor bloemen en groenten kan je zonder problemen dezelfde grond gebruiken. De potgrond is namelijk even voedzaam. Bij potgrond voor groenten worden er vaak geen waterkristallen toevoegen, daar zorgt de compost wel voor. Maar als je enkel bloemen plant is het handig om specifieke potgrond voor bloemen te kiezen. Daar zit een substantie in die ervoor zorgt dat we onze bloemen minder water moeten geven. Maar als je dus nog potgrond van het ene over hebt, hoef je niet speciaal andere potgrond te kopen."

3. Kan je oude en nieuwe potgrond zomaar mengen?

Volgens Angelo Dorny is potgrond die je al gebruikt hebt geen slechte potgrond: "Je moet er wel rekening mee houden dat je planten al alle voedings- en meststoffen hebben opgenomen. Wat je kan doen is die potgrond hergebruiken in je tuin. Of wanneer je een grote bloempot hebt, kan je de eerste 15 cm vullen met de oude grond en daar nieuwe grond aan toevoegen. Zo kan je plant voedingsstoffen halen uit de bovenste laag grond en vul je met de oude grond gewoon je pot op. Zo moet je geen dure potgrond gebruiken voor iets waar je plant toch niet in zal wortelen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!