4 tips van Saartje Vandendriessche om je sportieve goede voornemens vol te houden

woensdag 6 januari 2021 - 11:36
Heel wat mensen hebben als goed voornemen meer sporten. Maar hoe begin je eraan? En vooral: hoe hou je het vol? Sportieveling Saartje Vandendriessche geeft tips bij Karolien Debecker in Wijs!

Goed om te weten

Vanaf wanneer mag je jezelf fit noemen? Is de trap nemen in plaats van de lift al voldoende? Volgens onderzoek ben je fit als je één van deze routines volgt:

  • Vijf keer per week een half uur goed doorwandelen
  • 75 minuten per week intens sporten (bijvoorbeeld twee keer 35 minuten hardlopen), in combinatie met twee keer per week een half uur krachttraining. Saartje geeft voorkeur aan dit soort routine, omdat een combinatie van cardio en spiertraining het beste is.

Je kan natuurlijk ook afwisselen tussen de twee 'soorten' routines. Je moet niet per se elke week hetzelfde doen. En je moet dus ook niet een marathonloper zijn om fit te zijn!

Zoek een sport die je écht graag doet

Het is niet omdat iedereen loopt of fietst, dat jij dat ook moet doen. Als je een sport met tegenzin uitoefent, ga je nooit volhouden. Probeer eens individuele sporten of groepslessen. Sport je liever binnen of buiten? Kort en krachtig of iets rustiger maar langer? Er is voor elk wat wils!

Plannen

Neem op zondagavond je agenda erbij en plan wanneer je de komende week gaat sporten. Door je sport zwart op wit een plek te geven in je agenda, ga je meer geneigd zijn om die afspraak met jezelf ook na te komen. Een doktersafspraak of belangrijke meeting laat je toch ook niet zomaar vallen omdat je er geen zin in hebt? Regelmaat vinden in je sport is het allerbelangrijkste. Niets zo vervelend als na lange tijd stilgelegen te hebben terug opnieuw te moeten beginnen.

Motivatie

Heb je het moeilijk? Ga voor sociale controle in de vorm van een vriend(in), teamgenoot of een persoonlijke coach. Als je bij iemand verantwoording moet afleggen, ga je vaker gemaakte afspraken nakomen. Sport je toch liever alleen? Ga dan op zoek naar afleiding. Luister naar muziek, een podcast, audioboeken, ... Of kijk naar een serie, film of documentaire. Wel enkel doen als je veilig binnen sport, en niet op de openbare weg 😉.

Geef jezelf een doel

Een doel stellen kan ook motiverend werken. Zo heb je iets om naartoe te werken, iets om naar uit te kijken. Maar denk er dan wel aan om doelen te blijven stellen. Eén keer naar een marathon toe werken is goed. Maar als je daarna alle interesse verliest, moet je helemaal opnieuw beginnen. Ook hier dus: regelmaat is belangrijk!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!