5 verrassende weetjes over John Denver, de hitzanger van 'Take me home, country roads'

dinsdag 12 oktober 2021 - 07:00
John Denver
Belga
Op 12 oktober 1997 kwam John Denver om het leven in een vliegtuigongeluk. Hij was 53 jaar.

Buitenaards ruimteschip

Henry John Deutschendorf werd op oudjaar 1943 geboren in Roswell, het plaatsje in de Amerikaanse staat New Mexico waar volgens velen in 1947 een buitenaards ruimteschip was neergestort. Zijn vader was een bekende piloot in de Amerikaanse leger.
De inspiratie voor zijn artiestennaam vond John in de hoofdstad van zijn favoriete Amerikaanse staat Colorado, Denver.

Imago

John Denver begon zijn solocarrière in 1969. Zijn imago werd dat van de zanger met het lange blonde haar, de ouderwetse bril en de hemden met veel illustraties. In het begin schreef hij een liedje voor het trio Peter, Paul and Mary met de titel 'Leaving, on a jet plane'. Het werd onrechtstreeks zijn eerste nummer 1 in de hitlijsten.
2 jaar later heeft hij zelf prijs met 'Take me home, country roads', een liedje dat aanvankelijk voor Johnny Cash geschreven werd. 

Annie

In de jaren 70 stond hij ook aan de top met liedjes als 'Thank God I'm a country boy', 'Calypso' en 'Annie's song'. 'Annie's song' was een ode aan zijn eerste vrouw Annie Martell Denver. John schreef het liedje toen ze samen op een skilift zaten. Het liedje 'Calypso' componeerde hij als eerbetoon aan het gelijknamige schip van de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cousteau.

Jacques Brel

De favoriete componist van John Denver was onze landgenoot Jacques Brel. Denver coverde de klassieker 'Amsterdam' in 1970. "Hij heeft zoveel nummers geschreven die ik graag had willen schrijven."

Hij heeft zoveel nummers geschreven die ik graag had willen schrijven.

John Denver over Jacques Brel

Engagement

John Denver was ook een sociaal en politiek geëngageerde artiest. Jimmy Carter kon in 1976 op Denver rekenen tijdens zijn presidentscampagne. Voorts zette hij zich in voor het goede doel. Hij kwam op tegen honger, armoede en aids. Daarnaast zette hij zich in voor het natuurbehoud, onder meer in Alaska. 

Leavin on a jet plane

Vliegen was de favoriete hobby van John Denver. Op 12 oktober 1997 kwam John Denver voor de kust van Monterey om het leven toen het vliegtuig dat hij bestuurde, neerstortte. Zijn as werd uitgestrooid over de Rocky Mountains in Colorado.
In 2014 werd er voor John Denver een ster onthuld op de Hollywood Walk of Fame.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!