Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de madammen

de madammen

6 tips voor groenten in je moestuin: van tomaten tot bonen

vr 21 mei - 7:56

In mei zijn noeste tuiniers dagelijks van de partij. Als het niet regent tenminste. Want mei is een drukke tuinmaand. Daarom vertelt Angelo Dorny je alles wat je moet weten over je tuin in de lente!

In mei is het extra druk in je tuin. Angelo Dorny weet waarom: “De ijsheiligen zijn voorbij. Dat zijn de laatste dagen wanneer je kans hebt op nachtvorst: rond 12, 13 of 14 mei. In principe gaat het vanaf nu dus niet meer vriezen. De vorstgevoelige plantjes kunnen vanaf nu naar buiten. Alle plantjes die je in het voorjaar hebt gekweekt in een serre mogen nu naar buiten. Daarom is er rond deze periode veel werk in je tuin.”

1. Begin met makkelijke groenten

Radio 2-luisteraar Christophe Hellemans vraagt zich af wat de makkelijkste groenten zijn om te kweken. "Heel wat groenten zijn makkelijk om te kweken", zegt Angelo. "Zoals erwten, courgettes, sla, radijzen en boontjes. Tomaten en wortels zijn ook zeker mogelijk, maar misschien iets moeilijker voor een eerste keer. Groenten hebben over het algemeen behoefte aan veel zon en af en toe een beetje water wanneer het droog is. Doe je dit, dan moet het zeker lukken."

2. Begin je aan tomaten? Zaai ze eerst binnen voor!

In heel veel tuinen vind je tomatenstekjes terug: “Tomaten zijn ‘warme groenten’. Ze hebben het liefst warm. Ze moeten voorgezaaid worden en dit is het moment om ze te planten. Heb je de planten nog niet in de grond zitten? Je kan ze nog planten tot het einde van de maand mei. Dat is in de serre, maar tomaten kunnen niet enkel in een serre groeien. Ze kunnen ook buiten staan.”

3. Geef je tomaten slim water

“Tomaten mogen geen water krijgen op de bladeren”, legt Angelo uit. “Buiten kan dit wel gebeuren, zeker in onze gebieden. De kans op schimmel is dus groot. Tomaten die schimmels krijgen, gaan kapot. In de serre is dat een ander verhaal, want daar zijn ze afhankelijk van ons. Ik heb daar een eigenzinnige methode voor: ik geef mijn tomaten niet veel water. Op één seizoen, in de zomer, geef ik mijn tomaten maar 4 keer water. Maar! Je doet dat niet zomaar. Je bouwt het water geven af. In het begin geef je elke dag water. Later bouw je af naar om de 2 dagen, om de 3 dagen. Zo spoor je de plant aan om wortels te groeien diep in de grond. De plant gaat nu op zoek naar water in de grond. Het is niet zo dat de plant geen water meer krijgt, want ze gaat het gewoon zelf zoeken. Dit heeft een heel groot voordeel. Want als je water geeft in een serre, verdampt dat water snel. Damp is condensatie en condensatie betekent bij tomaten schimmels. Je wil dat ten allen tijden vermijden. Conclusie: geef tomaten in een serre niet te veel water.”

Geef tomaten in een serre niet te veel water, want water condenseert. Druppels op je bladeren zijn schimmels.

— Tuinspecialist Angelo Dorny

4. Bonen houden niet van véél water

Er is geen enkele smaak dat bij de boon in de buurt komt: “Een boon mag mei niet zien, zei mijn opa altijd. Een boon heeft het graag warm en houdt niet van veel water. Kijk naar mei 2021? We hebben een natte meimaand. Het is ook kouder dan anders. Als je bonen nu meteen in de volle grond zaait, komen ze niet boven want: het is te koud en het is te nat. Bonen mogen niet te veel water krijgen wanneer ze kiemen.” Wil je dit omzeilen? “Dan moet je voorzaaien. Ik heb potjes vol met van die plantjes. Eind deze maand plant je ze dan in je voortuin.”

5. Zorg dat courgettes genoeg plaats hebben

“Courgettes groeien heel makkelijk”, vertelt Angelo. “Maar je moet weten waar je ze zet. Courgettes kunnen een diameter van één meter krijgen. Ik heb al heel veel mensen gezien met de beste bedoelingen die er lekker van willen smullen. Maar als je een courgette in een moestuinbak doet van één op één meter, en je zet er nog eens andere dingen bij, is het probleem dat de andere groentjes of de courgettes zelf verstikt worden."

6. Laat je courgettes in de hoogte groeien

Angelo geeft nog een tip mee als je houdt van courgettes: “Het klinkt misschien raar, maar je kan courgettes omhoog aan een stok laten groeien. Ze klimmen niet. Maar de plant groeit wat in de hoogte en laat zich dan weer vallen, waarschijnlijk door de vruchten die eraan groeien. Als je de plant in de hoogte laat groeien, wordt ze niet zo breed omdat je ze ondersteunt.”

Heb je nog vragen? Angelo Dorny beantwoordt ze allemaal in deze appsessie

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet