6 weetjes over scheetjes

maandag 11 maart 2019 - 11:00
Windjes laten, het is iets dat we allemaal doen. Wij verzamelden zes toffe scheetjes-weetjes.

Scheetjes zijn niet alleen het gevolg van je vertering

Je darmen produceren gassen tijdens het proces om van je eten energie te maken, met scheetjes als gevolg. Maar winden kunnen ook het gevolg zijn van lucht die je zelf binnen hapt tijdens het praten of eten

Van vlees eten stinken je scheetjes meer

In vlees zitten veel proteïnen, waardoor bij de vertering meer gassen vrijkomen, wat maakt dat scheetjes meer stinken en ook de stoelgang feller ruikt. Maak de vergelijking met konijnenkeutels, er is een reden waarom die geen sterke geur hebben: konijnen eten zuiver plantaardig.

Sommige winden zijn ontvlambaar

1 op 3 mensen maakt methaangas aan tijdens de vertering, waardoor onschuldige windjes letterlijk ontvlambaar worden. Ga het zelf vooral niét uitproberen.

Stille windjes ruiken niet per se harder

Het wordt wel eens gezegd dat stille scheetjes meer stinken dan luide. Toch is er hier geen echt bewijs over, de geur hangt vooral af van wat je eet. Hoe meer proteïnen je eet, hoe sterker de geur. 

Mensen die een trage stoelgang hebben of hun stoelgang ophouden, zullen ook meer stinkende windjes laten. De winden laten dan mee de geur van de stoelgang ontsnappen. 

De volumeknop van je scheetjes ben je zelf

Hoe luid je scheetjes zijn, heeft niets te maken met de omvang van je achterwerk. Het lawaai hangt gewoon af van de druk die erachter zit en van hoe goed je de anale kringspieren kan controleren. 

Winden die je inhoudt ga je niet gewoon uitademen

Er wordt al eens beweerd dat wanneer je je wind inhoudt, je die dan sowieso zal uitademen. Dat klopt niet. Wanneer de wind al aan het uiteinde van de darm zit, moet die echt wel ontsnappen langs de anus. Winden inhouden heeft dus geen zin!

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!