7 dingen die je als ouder moet weten over TikTok

maandag 7 september 2020 - 16:32
Foto: Pexels
Vraag jij je soms ook af wat TikTok juist is, en waarom je kind daar zo verslaafd aan is? Hannes Coudenys is social media expert en dus ook TikTok-kenner. Dit is wat Hannes vindt dat jij als ouder moet weten.

TikTok kijken of TikToks maken

“TikTok is een app waarin mensen zichzelf filmen: je kan er dansen, trucjes uithalen of uitdagingen doen. Je kan kijken naar anderen, en je kan die filmpjes ook zelf maken en posten. En jij kiest zelf wie ze te zien krijgt”, zegt Hannes.

Alles begint met een liedje

"Je kind hoeft niet meer naar de radio te luisteren of in je platenkast te snuffelen om muziek te ontdekken: TikTok heeft een eigen muziekbibliotheek. Daar kunnen de kinderen een nummer uit kiezen. Die muziekjes duren 15 seconden tot maximum 1 minuut.  Zo leren kinderen nieuwere nummers kennen waar ze vervolgens op kunnen dansen. En jawel, dat zijn nieuwe nummers, maar ook nummers die jij nog kent uit jouw jeugd."

TikTok is de nieuwe televisie

“Als je je afvraagt waarom je kind zo bezeten naar die smartphone blijft kijken: dat komt omdat je op TikTok filmpje na filmpje te zien krijgt. Ze zijn grappig, lief of indrukwekkend. En dat maakt dat TikTok ontzettend verslavend is. “

TikTok stimuleert de creativiteit van je kind

“Tiktok is leuk omdat je heel creatief kan zijn en je ziet ook veel creatieve dingen. Je kan allerlei filmpjes maken, waarover je een filter kan zetten en de app heeft ook een mini-montagestudio. Kinderen kunnen dus zelf monteren. En de jongeren zijn daar enorm bedreven in."

TikTok is cool, niet jij

Hannes weet waarom kinderen TikTok zo cool vinden: dat komt doordat de ouders het meestal niet snappen. En net dat is cool. "Je ouders, die zitten op Facebook. En Facebook: dat is niet cool."

Meteen de wereld rond

“Veel kinderen dromen ervan om eens ‘viraal’ te gaan: hoe opvallender je decor, je kledij, je dansje, hoe meer kans je hebt om viraal te gaan. Een familie uit Diepenbeek ging plots viraal met een Jerusalemafilmpje. Dat hadden ze zelf nooit verwacht, dat ze 1 miljoen views zouden krijgen. Want zelf hadden ze maar 1000 volgers. Toch wel straf", vindt social media expert Hannes. 

“Het kan zo snel gaan en dat is ook net het leuke aan TikTok: Met Instagram en Facebook moet je soms jaren lang werken aan je populariteit, en met TikTok krijg je meteen de kans om wereldwijd bekend te worden."

Iedereen kijkt mee (of niet?)

"Heb je je kind niet altijd in het oog? Dan kijkt Tiktok mee. Dankzij algoritmes worden filmpjes van kinderen in zwembroek of zwempak automatisch verwijderd. Er zijn mensen met slechte bedoelingen, en je wil niet dat die mensen jouw kind in het oog houden”, stelt Hannes gerust. "Je kan ook met de family safety mode de schermtijd van je kind instellen. En je kan ook kiezen naar wie je kind privéberichten kan sturen. Of je kan die functie ook volledig uitschakelen."

Als je niet wil dat heel de wereld de filmpjes van kind te zien krijgt, dan kan je als ouder ervoor kiezen om het account privé te houden: dan kunnen enkel de vrienden die je zelf uitkiest de filmpjes zien. "Mensen kunnen jouw filmpje zien en liken, en ze mogen ook commentaar geven. Maar als je dat liever niet hebt, dan kan je ook die instelling (gelukkig) wijzigen."

En wil je kind zelf ook coole TikToks maken met speciale achtergronden en decors? Dat kan in het Smile Safari Museum: dat is het grootste Instagram- en TikTokmuseum van Europa: https://smilesafari.be/

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!