Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

8 tips om met je huisdier om te gaan in lockdown

do 9 apr. - 7:54

Je zit nu wel al een tijdje thuis. Helemaal alleen of met je gezin. Maar vergeet je favoriete huisdier niet, want je hond of kat is ook altijd thuis. In het begin was het fijn en grappig dat je kat af en toe op je laptop kwam liggen tijdens een meeting maar nu is dat eerder frustrerend. Hoe blijf je zelf (en hou je je huisdier) relaxt? Hier zijn 8 tips!

Je hebt katten of honden die door het beeld lopen in het midden van een webcammeeting, die je pennen komen stelen of hun eigen presentaties maken via je toetsenbord. Als je je huisdier wegzet, is de kans heel groot dat hij gewoon weer terugkomt. Tenzij je eerder een lieve of bescheiden hond of kat hebt. Je huisdier wil aandacht! Dat is duidelijk. Door hem in de gang of de badkamer te zetten, verandert die nood naar aandacht niet. En wegzetten kan voor hen óók aandacht betekenen en zo wordt dat misschien een leuk spelletje, zeker voor jongere dieren. Hoe kan je dit oplossen? 

Zorg voor een routine bij je huisdier

Je huisdieren zaten altijd al in huis. Jij komt nu hun plekje inpikken. Hun baasjes en die wilde kinderen zijn altijd in huis vanaf nu. Dat is extra aandacht, wat fijn is. Maar zeker ook minder privacy. Misschien zelfs zoveel dat je huisdier er stress van krijgt? Geef je huisdier wat tijd om te wennen aan die nieuwe situatie, die voor iedereen nieuw is. Zorg voor routine in hun dag, want ook je huisdier houdt van zekerheden in het leven. Geef activiteiten zoals wandelen, borstelen, spelen enz. telkens aan op dezelfde manier. Je dier weet wat er gaat komen en dit zorgt voor rust. 

Ook je huisdier heeft privacy nodig

Ook jij geniet eens van rust. Zeker nu je misschien zelf in een overvol huis woont, waar je kans op privacy niet heel erg groot is. Ook een kat of hond kan hier van genieten. Zorg dat je huisdier een eigen plekje heeft, waar hij even heen kan gaan bij teveel drukte. Vertel je kinderen ook dat ze hun favoriete beestjes even met rust moeten laten wanneer ze slapen of eten. Je huisdier is je dankbaar!

De hele dag spelen?

Tussen het online huiswerk door is spelen met de kat of hond heel leuk voor je kinderen. Daar is zeker niets mis mee. Zorg er wel voor dat je huisdier dit ook leuk vindt. Sommige dieren hebben hier geen nood aan. Oudere katten of honden worden snel moe en dan kan die plotse belangstelling iets te veel worden. Ook jonge beestjes kunnen gefrustreerd raken door de hele dag achter een balletje of muisje te lopen, aan de hengel te trekken of weer iets anders te gaan doen. Zo blijven ze in 'spelmodus' en kunnen ze zich niet één keer lekker uitleven. Kies voor een paar vaste momenten per dag, zo creëer je afwisseling tussen rust en spel. 
Je huisdier wil zelf keuzes maken 

Dit is vooral bij katten het geval. Zij vinden het belangrijk om zelf keuzes te maken, dus laat hen zoveel mogelijk hun eigen ding doen. Vroeger waren ze het gewend om niet de hele tijd op de vingers getikt te worden, wanneer ze de trap opliepen of toch op de zetel gingen hangen. Ook mogen katten nog steeds buiten komen door het corona-virus. Laat hen dus maar gerust naar buiten. 

Zorg dat ook je huisdier niet te veel snoept

Je bent een hele dag thuis en verveelt je al snel. Dan is het fijn om zoekspelletjes met snoepjes te spelen met je lievelingsdier. Geef je kat of hond ook niet te veel extra's. Dieren kunnen overgewicht krijgen en dat is niet gezond. Een alternatief kan wel zijn om je huisdier een kleinere normale portie te geven en voedingsbrokken te gebruiken als spelbeloningen.

Lichaamstaal is belangrijk 

Ook huisdieren gebruiken lichaamstaal. Als je favoriete dier niet op zijn gemak is, dan kan je dit lezen. Een hond doet dit eerder subtiel: hij kijkt weg, geeuwt, gaat met zijn tong over zijn muil... Een kat is minder subtiel: houdt haar oren achteruit, begint te slaan met haar staart bij stress, ... Als de gedragsveranderingen erg groot zijn, contacteer je best je dierenarts. Zeker als je kat of hond opeens minder of helemaal niets meer wil eten. Het kan natuurlijk wel zijn dat je huisdier dit gedrag al vaker vertoonde, maar dat je dat niet weet omdat je er gewoon overdag niet was. Panikeer dus niet te snel. 

Hou ook bij je huisdier anderhalve meter afstand! 

Als je door het coronavirus besmet bent, respecteer je toch best ook tegenover hen de opgelegde veilige afstand van anderhalve meter. Geen constante knuffels of aaitjes meer. Katten en fretten zijn heel gevoelig, honden wat minder. Kippen, eenden en varkens zijn volledig immuun. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet