'A far l'amore comincia tu': Italiaanse zangeres Raffaella Carrà (78) overleden

dinsdag 6 juli 2021 - 07:47
Foto Belga
Raffaella Carrà is overleden. Ze had onverwoestbare dans- en meezinghits als 'Tanti auguri' en 'A far l'amore comincia tu'. Ze was decennialang een vaste waarde op de Italiaanse televisie en was ook heel populair in Spanje en Latijns-Amerika. Showgirl en homo-boegbeeld Carrà is 78 geworden.

Een evergreen op de dansvloer: dat is 'A far l'amore comincia tu' van Raffaella Maria Roberta Pelloni, beter bekend als Raffaella Carrà. De zangeres, tevens danseres, actrice én presentatrice is in Rome overleden; ze was al een tijdje ziek. 

Carrà ging als kind op dansles en had haar eerste filmrol al te pakken op haar 9e. Ze acteerde in Italiaanse kostuumfilms en trok ook even naar de Verenigde Staten. 

In Italië was Carrà jarenlang dansend en zingend te zien in de typische Italiaanse exuberante muzikale tv-shows als 'Canzonissima'. Haar blote navel was een primeur en kwam haar op kritiek van het Vaticaan te staan. 

Hart op barsten

'A far l'amore comincia tu' (vrij vertaald 'Om te vrijen moet jij beginnen') uit 1976 was een grote hit en werd ook in vele andere talen gecoverd. Het liedje met de aanstekelijke "aa-aa-aa-aa" blijft een hit op de dansvloer. En nee, het gaat niet over de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje, maar over een hart dat op barsten staat: "Scoppia, scoppia mi scoppia il cuor". 

In 2011 bracht Rafaella Carrà met de Franse dj Bob Sinclar een nieuwe 'gepimpte' versie uit. 'Far l'amore' was ook te horen in de film 'La grande bellezza' van Paolo Sorrentino.   

Raffaella Carrà zong ook in het Spaans. Ze verhuisde naar Spanje en later naar Argentinië, maar keerde altijd naar Italië terug.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!