ABBA, David Bowie en Elton John waren kind aan huis in Toppop

woensdag 22 september 2021 - 07:00
Toppop
YT
Op 22 september 1970 presenteerde Ad Visser voor het eerst Avro's Toppop, een spraakmakend muziekprogramma op de Nederlandse televisie.

In een aftandse televisiestudio

Toppop was een wekelijks muziekprogramma op de Nederlandse televisie. De omroeporganisatie Avro zond het uit van 1970 tot 1988. Inspiratie werd gevonden bij het BBC-programma 'Top of the Pops'. Aanvankelijk was de directie van Avro kritisch over het format. Daardoor kregen de makers een bescheiden budget en moesten ze het doen met verouderde apparatuur in een aftandse, leegstaande televisiestudio. De eerste 15 jaar werden gepresenteerd door de legendarische Ad Visser

Met het logo op het vliegtuig

In Toppop traden artiesten op die hun jongste hit playbackten. Wanneer artiesten niet beschikbaar waren voor een optreden in de studio, werd er een cameraploeg naartoe gestuurd. Een productie-assistente moest dan ook iedere keer het grote logo van Toppop meesleuren op het vliegtuig. Wanneer een artiest onverwachts niet aanwezig kon zijn, mocht choreografe Penney de Jager, samen met haar ballet, dansen tijdens het liedje. 

Van ABBA tot Plastic Bertrand

De keuze van de liedjes werd bepaald door de kijkers of de Nationale Hitparade. In de beginperiode was er uitsluitend aandacht voor Engelstalige popliedjes. Met de jaren evolueerde Toppop naar een programma met meer variatie. Ook Nederlandstalige liedjes, easylistening pop of schlagers kwamen ook aan bod. ABBA, David Bowie, Duran Duran, Elton John, Blondie waren geregeld te gast in Toppop. Maar ook Golden Earring, Dolly Dots en zelfs Arno en Plastic Bertrand stonden op het podium in Nederland.  

Seks en wiet in de kelder

Op 15 december 1970 gaf Bruce Johnston van The Beach Boys een playback-optreden om hun hit-single 'Tears in the morning' in Nederland te promoten. Op dat moment vond er in de kelder van de TopPop-studio een seksfeestje plaats van het Nederlandse pornoweekblad 'Tuk'. Johnston dacht dat dat wilde feestje met schaars geklede vrouwen en zakken wiet bij het programma hoorde. Daarna stonden de internationale sterren te dringen om ook in Toppop op te treden.

Chaos met Iggy Pop

In 1977 werd Iggy Pop gevraagd om zijn hit 'Lust for life' te playbacken. Eerst wou hij zijn kleedkamer niet uitkomen, maar toen de technici het liedje toch maar lieten lopen, stormde Iggy Pop het podium op. Wat toen volgde, was chaos. Iggy Pop begon te dansen met het studiopersoneel, vernielde studioplanten en kronkelde al zingend over de vloer. Iggy's optreden in Toppop betekende de doorbraak van de punk in Nederland.

Confetti en slingers voor Chris Rea

Het afscheid van Ad Visser in 1985 werd gevierd in Toppop en ging gepaard met veel volk en ontzettend veel confetti en slingers. Tijdens de feestelijkheden was ook het optreden van Chris Rea, die het liedje 'Josephine', een nummer over zijn dochter, zong. Chris Rea, die niet wist wat er ging gebeuren, was niet echt gelukkig met de gang van zaken. Daarna is alles bijgelegd.

Concurrentie van Countdown en MTV

In de jaren 80 kreeg Toppop concurrentie van Countdown, een nieuw muziekprogramma van Veronica. Er kwam een hevige strijd om wie van de platenfirma's als eerste een artiest met een nieuw liedje kon krijgen. Het moderne Countdown kreeg uiteindelijk meer primeurs dan het oudere Toppop. Het einde van Toppop werd ook bepaald door het succes van MTV, een nieuwe zender die non-stop videoclips uitzond.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!