Acteur Geert Van Rampelberg over zijn populariteit: “Achter een vrouw die op mij afstapt, staat een boze man die op mijn gezicht wil slaan”

dinsdag 9 februari 2021 - 11:00
Siska Schoeters ging op stap met Vlaamse acteur Geert Van Rampelberg. Voor ‘De Plek’ nam hij Siska mee naar Asbeek, waar zijn ouderlijk huis staat. Hij haalt herinneringen op en vertelt over zijn carrière als felbegeerde acteur.

Geert Van Rampelberg was te zien in Black Out op Eén. Op Streamz kan je kijken naar zijn briljante rol als pooier in ‘Red Light’. Die serie verbrak alle records op het platform. Naast vele series en films, zien we Geert amper op het beeldscherm. “Als mezelf in een studio zitten, doe ik niet graag, ik zou dichtklappen. Ik vind dat een mysterie rond een persoonlijkheid helpt bij het spelen van een rol.” Toch liet hij deze keer wél in zijn kaarten kijken en vertelde enkele persoonlijke verhalen. 

Middenin de velden 

“Er staan nu al meer huizen. Maar ik leefde als kind echt tussen de velden. Alles gebeurde in een straal van drie kilometer. Het was mijn terrein. Wel had ik geen vrienden. Hier woonden enkel oude boeren.” Al liet Geert dat niet aan zijn hart komen. “Ik heb veel veldcross nagespeeld en lang gedacht dat ik een echte coureur was.” Ook voetballer leek hem een leuke optie. “Met het Wereldkampioenschap in 1996 was ik elf jaar. Mijn kamer hing vol met foto's van die wereldbeker. Ik was enkel daar mee bezig.” 

 Op mijn veertien zag ik een theatervoorstelling. Mijn hart ontplofte en ik zat vol energie.

Geert Van Rampelberg

Van Asbeek naar Brussel 

Het is dan toch uitgedraaid op een carrière als acteur. Geert volgde een opleiding aan de kunsthumaniora in Brussel. “Op school lukte het niet echt. Mijn ouders zeiden toen: ‘Misschien moet je eens iets doen wat je echt interesseert?’ Het waren echte theatergangers. Op mijn veertiende zag ik een voorstelling en mijn hart ontplofte. Ik zat vol energie en zij hebben dat opgemerkt. Ik was zo blij dat ik alleen de trein naar Brussel kon nemen. Ik zag er totaal andere mensen dan op mijn vorige school. Het was een openbaring.” 

Beginnen met een doos 

Over waarom Geert één van de belangrijkste acteurs van dit moment is, moet hij heel lang nadenken. “Ik begon met een simpele kartonnen doos, die ik op scène mocht afgeven. Ik heb veel kunnen leren door mijn opleiding. Ook kreeg ik tijd om lang met teksten te werken. Voor jonge mensen moet het allemaal snel gaan. Maar je moet juist tijd nemen om beter te worden. Dat komt effectief met de jaren.” 

 Ik heb geen zin om mij steeds te verdedigen over het beeld dat van mij wordt opgehangen.

Geert Van Rampelberg

Het uiterlijk meehebben of juist niet? 

“Ik vind het vervelend om aangesproken te worden op mijn uiterlijk. Mijn angst is om in een productie te staan omdat mensen mij een schone vent vinden in plaats van een goede acteur. Je wordt maar in een lijf geboren en bent daar niet elk moment bewust mee bezig. Ik vind het eigenlijk niet belangrijk.” Ook binnen relaties zorgt het voor spanning, vertelt Geert. “Het is niet fijn voor mijn partner om die dingen altijd te lezen. Ik heb ook niet echt zin om mij steeds te verdedigen over het beeld dat van mij wordt opgehangen. Ik vind het redelijk vermoeiend. Je vergeet ook: achter een vrouw die op mij afkomt, staat een boze man. En die willen gewoon op mijn gezicht slaan.” 

 

Ik heb niet het gevoel dat je kan sturen in het leven of iets te kiezen hebt.

Geert Van Rampelberg

Schuldgevoel 

Geert laat schuldgevoel niet meer toe. Vroeger had hij daar meer moeite mee. “Uit slechte dingen leer je wat je zeker niet meer wil doen. Ik heb ook niet het gevoel dat je te kiezen hebt in het leven, of dat je iets kan sturen. Ik probeer zo goed mogelijk op situaties te reageren. Over de scheiding heb ik me wel heel schuldig gevoeld. Je denkt dat je de kinderen in de steek laat. Toch heb ik gezien hoe mijn kinderen meer gebaat zijn bij een mama en papa die gelukkig zijn.” Die gebeurtenis heeft ondertussen een plaats gekregen in het leven van Geert. “Niemand in de familie was gescheiden. Het was mijn keuze en mijn weg. Ergens voelde dat heel goed. Het is uiteindelijk een nieuwe liefde die mij er bovenop hielp.” 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!