Alcoholconsulent Michaël Niclaus: "Alcohol-handgels kunnen af en toe een trigger zijn om een fles te openen"

vrijdag 3 april 2020 - 18:28
Leven in tijden van corona is ook dagenlang thuis zitten en veel tijd om na te denken. Het is niet voor iedereen even makkelijk. Zeker niet voor mensen die worstelen met een alcoholverslaving. Michaël Niclaus is alcoholconsulent en vertelt.

“We maken iets mee dat we nog nooit hebben meegemaakt. Heel veel mensen zitten thuis. Op dit moment is dat al voor de tweede of derde week, en ze beginnen de muren op te lopen. Ik denk dat alcohol momenteel een middel is dat mensen gebruiken tegen de verveling, tegen de stress, tegen de frustratie en tegen de onzekerheid. Het is zeker geen makkelijke periode voor mensen die een verslaving hebben”, bevestigt Michaël Niclaus bij David Van Ooteghem in het programma ‘Spits’.

 

Alcohol-handgels

“Alcohol-handgels kunnen af en toe een trigger zijn om de fles te nemen. Het is natuurlijk te zien in welke fase dat je bent van je verslaving. Ik denk dat dat voor de meeste mensen geen trigger kan zijn, maar wél voor mensen die het erg lastig hebben en dus meer goesting hebben. Dan kan het wel een trigger zijn om te beginnen drinken.”

De verleiding weerstaan

“Er zijn veel mensen die alcohol drinken, maar die niet goed weten waarom ze dat doen. We zitten allemaal thuis en we hebben veel tijd. Gebruik die nuttig!”, gaat Michaël Niclaus verder. “Ik heb zelf ook honderden video’s op YouTube bekeken over alcohol. Waarom drinken mensen alcohol? Waarom kunnen mensen niet stoppen? Waarom schamen ze zich?”

“Maak van deze tijd gebruik om veel te studeren en bij te leren, of om een beetje aan zelfreflectie te doen. Stel jezelf de vraag: Wat zoek ik in alcohol? De meeste mensen die alcohol drinken, doen dat ergens vanuit hun onvervulde behoefte. Je kan misschien eens jezelf observeren en onderzoeken. Elk nadeel heeft zijn voordeel: We hebben nu veel tijd, gebruik die om bij te studeren en te leren. Met een non-alcoholisch glas erbij!”

Non-alcoholische drankjes

“Het is handig als je veel verschillende alcoholvrije drankjes hebt staan thuis. Een goeie tip is misschien ook om te experimenteren met mocktails (= non-alcoholische cocktails). Op YouTube en het internet heb je honderden recepten van heerlijke vervangers. Normaal hebben we de tijd er niet voor. Vandaag kun je die tijd nemen om te experimenteren. We moeten er het beste van maken, want we weten niet hoe lang dit nog gaat duren”, besluit alcoholconsulent Michaël Niclaus.  

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!