'Als een leeuw in een kooi', 'Eerste sneeuw' en 'Oh la la la' opgenomen in De Eregalerij

zondag 25 april 2021 - 19:00
20 jaar Eregalerij: dat is 2 decennia geweldige artiesten, straffe nummers en een spetterende show. Christel Van Dyck en Jelle Cleymans presenteerden een online show, zonder publiek, vanuit Kursaal Oostende. Via de Radio 2-app kon iedereen thuis gratis genieten. 3 iconische nummers, 'Als een leeuw in een kooi', 'Eerste sneeuw' en 'Oh la la la', kregen een ereplaats toebedeeld! De Eregalerij is een initiatief van Radio 2 en Sabam for Culture.

Als een leeuw in een kooi

Geen carrièreprijzen tijdens deze speciale online viering van 20 jaar Eregalerij. Wél werden er drie nummers opgenomen. Eerst viel Willy Sommers in de prijzen met zijn 'Als een leeuw in een kooi'.  Een nummer dat het onverwacht goed deed. Een gouden plaat in de jaren 80 was zeker geen evidentie meer. Bovendien had het niet veel gescheeld of het nummer was nooit uitgebracht. Aanvankelijk vonden Willy en zijn team het niet passen bij hem. Tot producer Roland Verlooven het tempo veranderde, en de puzzel plots wél bleek te kloppen. "Ik heb me regelmatig in de wangen moeten knijpen bij het succes van het nummer in die tijd," blikt hij terug. Voor de gelegenheid brachten The Starlings hun versie van Sommers' hit. Willy genoot. "Het is erg fijn je eigen nummers door jonge artiesten te horen brengen," verzekert Willy, die dit jaar maar liefst 50 jaar op het podium staat.

Ik heb me regelmatig in de wangen moeten knijpen bij het succes van het nummer in die tijd

Willy Sommers

'Eerste sneeuw'

Daarna was de beurt aan 'Eerste sneeuw' van Jan De Wilde. "Ik ben er niet goed van," vertelde hij aan Christel en Jelle. 'Ik ben al vaker in de Eregalerij geweest om anderen te eren. Ik had nooit gedacht dat het mij zou overkomen,' bekende hij bescheiden. En dan te bedenken dat hij het nummer enigszins tegen zijn zin opnam, eerder als vriendendienst aan componist Lieven Tavernier. Gelukkig maar!

 

'Oh la la la'

Derde nummer dat een ereplaats werd toebedeeld is 'Oh la la la' van TC Matic. Frontman Arno Hintjens kwam het nummer nog eens brengen met de band van Miguel Wiels. Weer een nummer dat niet bedoeld was om opgenomen te worden. In het geval van dit nummer was het de platenfirma die er niet in geloofde. "Maar het is altijd het publiek dat beslist," legt Arno uit. "We speelden het nummer tijdens een optreden, en het publiek ging door het dak." De zanger, die al een tijdje vecht tegen kanker, genoot zichtbaar van het optreden in De Eregalerij"Ik heb de zwaarste kanker die er is, maar daar leef ik mee. Kunnen spelen geeft me kracht," vertelde hij openhartig. En dus mocht hij de show afsluiten met nog een nummer 'Solo gigolo', nieuw werk.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!