Angelo Van Schaik in lockdown in Italië: "Een week met twee kinderen en één vrouw. Die vrouw is geen probleem, maar die kinderen..."

dinsdag 17 maart 2020 - 16:29
Getty
Op 9 maart ging héél Italië in lockdown. Iedereen moest thuisblijven, scholen en universiteiten gingen dicht. Hoe is het om in een land te leven waar alles is stilgevallen?

Twee kleine kinderen vol energie

Angelo Van Schaik is correspondent in Rome en leeft intussen al een week in een stad in volledige lockdown. "Een week met twee kinderen en één vrouw", lacht Angelo. "Die vrouw, dat is geen probleem, maar twee kleine kinderen van twee en zes, dat is niet zo makkelijk. Die moeten hun energie kwijt en met alleen een dakterras lukt dat niet zo goed. Ze zijn al twee weken niet meer buiten geweest en dat merk je..."

Lockdown onvermijdelijk

De lockdown van een week geleden is er in stapjes gekomen. "Iedereen had toen wel door dat het niet anders kon. De dagelijkse cijfers met overledenen en de beelden van de intensive care units in het noorden van Italië hebben dat onderstreept. En de Italianen hebben zich eigenlijk ook meteen aan die lockdown gehouden."

Geen file in de winkels

"Boodschappen mogen we doen en de files in de winkel vallen wel mee. We moeten een meter afstand houden en er mag een klant binnen als een andere klant buiten gaat. En dat gaat echt goed. Aan de versafdeling is op de grond een streep getrokken waar je achter blijft terwijl je bestelt. En als de bestelling klaar is, legt de winkelbediende die op de toog en loopt weg. Pas dan mag je de boodschappen van de toog nemen." 

Niemand hamstert nog

"Hamsteren doen de Italianen niet meer. Ze hebben gemerkt dat de overheid er echt voor zorgt dat de voedingswinkels genoeg voorraad hebben net als de apotheken. De angst om dus zonder eten te vallen is er niet meer!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!