Apart slapen als koppel: "Maak goede afspraken, want het kan een gevaar zijn voor je relatie"

woensdag 11 november 2020 - 19:36
Foto: Unsplash
Of het nu een medische reden heeft of omdat je simpelweg beter alleen slaapt: is apart slapen wel gezond voor je relatie? Karolien Debecker zocht het uit in 'Wijs'.

Volgens matrassenverkoper Piet Verlinden slapen koppels niet makkelijk apart. "Er is een duidelijke tendens dat mensen meer aparte slaappatronen hebben. Maar dat ze apart slapen, daar lopen mensen niet echt mee te koop. Meestal komt dat pas naar boven wanneer er gezondheidsproblemen zijn bij oudere mensen."

"Samen slapen, maar wel met aparte lakens en matrassen"

Toch krijgen we in de Radio 2-app tal van berichtjes te lezen van koppels die samen slapen niet even ideaal vinden: "Alleen slapen maakt mij veel fitter overdag", klinkt het bij Ode Beesman. Of bij Bea Ghysel hoeft het samen slapen ook niet élke nacht: "wij zijn 16 jaar gehuwd, maar ben soms blij dat ik eens alleen kan slapen, zalig als hij de vroege dienst heeft, want dan kan ik zalig verder alleen slapen."

Waar veel koppels ook voor kiezen is om wel in hetzelfde bed te slapen, maar dan wel met aparte lakens en aparte matrassen. "In Duitsland is het gebruikelijk dat je onder aparte donsdekens slaapt", vult Piet Verlinden aan. "Mensen vinden het intiemer en gezelliger om samen onder hetzelfde donsdeken te liggen. Maar qua slaapcomfort is het perfect logisch om aparte donsdekens te hebben, iedereen heeft een andere lichaamstemperatuur en draait en keert anders in z'n bed. Wat we ook veel zien, is dat mensen voor twee aparte matrassen kiezen met verschillende hardheden. Het blijft dus een afweging tussen het intieme en het slaapcomfort en dat is voor iedereen een beetje anders."

"Maak goede afspraken over apart slapen"

Volgens relatietherapeute Sybille Van Weehaeghe maak je het best goede afspraken over je slaapgewoontes. "Apart slapen kan een gevaar zijn voor je relatie. Als het echt een gewoontepatroon wordt, en wanneer je er niet echt afspraken over maakt, kan je zonder dat je het weet in problemen geraken."

"Als mensen het goed afspreken, kan het net een goede oplossing zijn voor je slaapproblemen. Als je nog tijd maakt voor intieme momenten met je partner is er geen issue. De alarmbel moet afgaan als er geen seks meer is. Apart slapen kan vaak net een drogreden zijn om geen seks meer te moeten hebben met je partner. Dan is het vaak dat de ene net wel nog wil vrijen, maar de andere niet meer. Ik merk ook in mijn praktijk dat er gewoon nog niet over gesproken is geweest als koppels bij mij belanden. Zoals altijd is communicatie dus heel belangrijk."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!