Apothekers willen helpen vaccineren: "Alleen de wet laat het nog niet toe"

vrijdag 8 januari 2021 - 15:51
Bron: Pexels
De vaccinatiestrategie is uitgerold. De bedoeling is om de hele campagne rond te hebben in september en dat vraagt een enorme mankracht. De apothekers in ons land willen graag helpen, maar mogen voorlopig nog niet. Dat vertelt Georges Verpraet van de Algemene Pharmaceutische Bond in 'Spits' op Radio 2.

De 12.000 apothekers in ons land, werkzaam in zo'n 5.000 apotheken, bieden graag een helpende hand aan de overheid. "We kunnen zeker een rol spelen in de vaccinatiestrategie", vertelt Georges Verpraet van de Apothekersbond. Alleen mag dat voorlopig niet volgens de wet.

"We respecteren dat uiteraard. Maar wetten hebben een maatschappelijk belang. Als de wetgever denkt dat het zinvol is om beroepsgroepen toe te voegen aan de mensen die nu al mogen vaccineren, dan denk ik dat de apotheker daar zeker in aanmerking voor komt. Het is een kwestie van nu zoveel mogelijk handen te gebruiken."

Opleiding gestart

Ook al is het niet zeker dat de apothekers ook effectief mogen helpen, zijn de opleidingen wel al gestart. Al zo'n 2.000 apothekers hebben net voor Nieuwjaar een theoretische opleiding gekregen. "En we gaan ermee door. Zo zouden tegen de zomer zo'n 1.500 apothekers zowel een theoretische als praktische opleiding gekregen hebben. Als men tegen die periode de wet zou aanpassen, dan zijn we er klaar voor!"

De theoretische opleiding wordt nu al aangeboden als een webinar van enkele uren. Het praktische luik zal in de vorm van een avondles georganiseerd worden. 

Onze apothekers volgen massaal de opleiding en zijn enorm geëngageerd.

Georges Verpraet, Apothekersbond

Hoe moeilijk is het om een inspuiting te doen?

"Op zich zijn het geen moeilijke handelingen", zegt Verpraet. "Maar als apothekers zijn we het niet gewoon om mensen lijfelijk aan te raken. Dat is allicht een drempel waar we over moeten, maar dat zullen we leren in de praktische opleiding. We willen het ook goed en juist doen. Stel dat er iemand onverwachts reageert op het vaccin, dan willen we snel kunnen ingrijpen." Ook moeten de apothekers enkele vaardigheden bezitten, zoals het klaarmaken van de vaccins en de registratie ervan. 

Snel schakelen

"We willen snel schakelen. Eens er opgeleide apothekers zijn, zijn we bereid om in de bestaande of nog op te richten vaccinatiecentra te helpen. Men spreekt over een vaccinatie van 7/7. Als daar enkele apothekers één dag per week acht uur komen helpen, dan is dat een enorm surplus. We zijn met een 12.000-tal apothekers, dus het potentieel is groot."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!