Axelle Red neemt afscheid van haar papa: "Papa, lieve papa, beste vriend"

donderdag 7 november 2019 - 07:59
In een emotionele Facebook post heeft Axelle Red afscheid genomen van haar vader Roland. Hij werd 88 en overleed vorige zaterdag. "‘t geluk duurde zo lang, 88 jaar!"

De Hasseltse ere-advocaat en ereschepen Roland Demal is zaterdag overleden. Demal werd niet alleen bekend als advocaat en politicus, maar zeker ook als vader van zangeres Axelle Red. 

Zoals wel meer vaders, liet de Hasseltse advocaat - die van zijn echtgenote en dus de moeder van Axelle - scheidde toen de zangeres 13 was, zich in het verleden meer dan eens ontvallen dat hij spijt had dat hij zijn dochters toen ze kinderen waren zo weinig had gezien.

Uit de Facebook post van zijn wereldberoemde dochter blijkt duidelijk dat ze hem niets kwalijk nam. De vader-dochterliefde sijpelt dan ook doorheen de hele brief. "Mijn papa ... voor altijd." "Papa, lieve papa, beste vriend, we missen je elke seconde nog net iets meer en het doet nog zoveel meer pijn dan verwacht. Hadden we, ik, het geweten... dan hadden we nog meer en nog intenser genoten van je persoon. Hoewel, het was best wel redelijk fantastisch! Het geluk duurde zo lang: 88 jaar! Iedereen die van hem hield, dacht dat hij er voor altijd zou zijn. Een groot man. Je kon hem altijd wel ergens tegenkomen. Langs de Hasseltse boulevard of de kanaalkom aan de zonkant, waar hij 42 jaar gemeenteraadslid was en 16 jaar schepen."

Ik ben sowieso gewapend met je honderden moppen. Ik ken ze nog stuk voor stuk, alleen kan ik ze niet zo goed vertellen als jij.

Axelle Red

Rechtuit, doodeerlijk

Een volks politicus, die ook na zijn pensioen klaar stond om mensen te helpen met raad en daad. "Rechtuit, doodeerlijk, dicht bij de mensen. Vol werkijver. Hij verzoende mensen meer dan dat hij ze uit de echt scheidde." 

Ook zijn humor typeert de man, volgens Axelle. "Zijn fameuze grappen weergalmen nog steeds in het Parijse ministerie van Cultuur van toen ik er een officiële bekroning kreeg. De toenmalige minister Renaud Donnedieu de Vabres had, zei hij, de beste avond van heel z'n politieke carrière." 

"En diegenen die op je wachten, daar waar je nu heengaat, om samen te kaarten met een Witteke. Of twee. En om sigaretten te roken als kwajongens... die hebben verdomd chance! We vergeten je nooit en ik hoop ooit zonder tranen - enkel met de glimlach zoals je het wilde - aan je terug te kunnen denken. Ik ben sowieso gewapend met je honderden moppen. Ik ken ze nog stuk voor stuk, alleen kan ik ze niet zo goed vertellen als jij."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!