Bewust kinderloos blijven is nog steeds een taboe

donderdag 20 december 2018 - 11:43
foto: pixaby
Uit een onderzoek van de VUB blijkt dat nergens in Europa meer mensen bewust kinderloos blijven dan in België. Maar niet iedereen kan die keuze begrijpen.

Seksuoloog Wim Slabbinck, zelf bewust kinderloos, legt uit dat mensen die getuigen over hun beslissingen om geen kinderen te nemen vaak aanzien worden als egoïsten, onvolwassen of onverantwoordelijk. Ze krijgen vaak te horen: "Jij weet niet hoeveel geluk het je gaat brengen", maar kinderen zijn helemaal geen garantie op geluk. Dit was ook het geval bij Margot Vanderstraeten die erover wilde getuigen bij De Madammen.

Niet over één nacht ijs 

Wie een beslissing neemt om al dan niet aan kinderen te beginnen gaat niet over één nacht ijs. Wim Slabbinck herkent enkele vaak terugkerende redenen waarom mensen besluiten om toch niet voor kinderen te gaan:
-  Tijd en zelfontplooiing: de zorg voor een kind is niet evident. Daar kruipt veel tijd in. En de vrijheid hebben om eender wanneer op stap te gaan, neemt gestaag af vanaf er kinderen in het spel zijn. Mensen hechten ook steeds meer belang aan zelfontplooiing en dat wordt door een kind afgeremd. Vaak op reis gaan en verschillende hobby's onderhouden wordt moeilijker. 
- Financieel: er wordt vaak gezegd dat de opvoeding van een kind ongeveer de kostprijs van één bescheiden huis bedraagt. Er zijn mensen die het moeten doen zonder ondersteuning van de familie, wat het vandaag de dag niet gemakkelijk maakt. 
- Milieu: onderzoek toont aan dat je ecologische voetafdruk kleiner is wanneer je geen kind hebt dan wanneer je 100% veganistisch bent. Maar liefst 8% van ons restafval bestaat uit luiers en kinderen zijn grote CO2-opslokkers.

Geen 'one way ticket' naar geluk

Slabbinck wil af van het idee dat kinderen ons per definitie gelukkig maken. Want als we eerlijk zijn: veel mensen krijgen na een bevalling zelfs dikwijls een ferme dip in dat geluksgevoel. Een kind is niet zomaar geluk dat op je schoot valt. Er spelen nog erg veel externe factoren mee die dat geluk bepalen. Als het slecht gaat met je kind of met jezelf zal dat je geluksgevoel aantasten.

Tot slot benadrukt Slabbinck dat het erg belangrijk is dat je je in deze discussie blijft afvragen of wat belangrijk is voor jou ook belangrijk is voor iemand anders. Het is essentieel dat  mensen hun eigen keuze kunnen maken. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!