Bioloog Dirk Draulans over katje Lee: "We hebben 50 jaar gevochten tegen hondsdolheid, waarom dan nu dit risico nemen?"

vrijdag 29 mei 2020 - 16:46
Dirk Draulans
Radio 2
Bijzondere wending op het proces van de kat Lee. Viroloog Marc Van Ranst zou aan de verdediging gemeld hebben dat hij het dier quarantaine wil aanbieden in zijn eigen laboratorium. David Van Ooteghem was in 'Spits' benieuwd wat bioloog Dirk Draulans hiervan dacht.

"Schending van de elementaire regels rond de volksgezondheid"

"Het doet mij een plezier dat Marc Van Ranst daar nog tijd en ruimte voor heeft", zegt Draulans met een kwinkslag. "Ik heb dit verhaal altijd heel raar gevonden. Er zitten 15.000 katten in de Vlaams asielen, waarvan er jaarlijks 2.000 dood gespoten worden. Waarom moeten we zo'n ongelofelijk circus opvoeren voor een katje dat uit een potentieel risicogebied komt en naar België is gebracht? Het katje kan er niets aan doen, maar dit is een flagrante schending van de elementaire regels rond de volksgezondheid."

De regels zijn niet gemaakt om dierenvrienden te vervelen, maar wel om de volksgezondheid te beschermen.

Dirk Draulans

Veel experts over hondsdolheid

Volgens Marc Van Ranst zou het dier al symptomen moeten vertonen, mocht het besmet zijn. Volgens hem is er geen probleem. Dirk Draulans ziet het anders: "Als het dier hier is, is het gemakkelijk om er achteraf over te oordelen. Vlaanderen zit blijkbaar vol met experts over hondsdolheid die perfect weten hoe het zit met de hondsdolheid in Peru. We hebben meer dan 50 jaar gevochten tegen de hondsdolheid in België. Waarom zouden we nu zo'n risico nemen door op zo'n ondoordachte manier het beestje naar hier te halen?"

Bescherming van de volksgezondheid

Waarom zijn zoveel mensen begaan met katje Lee? "Dat is één van die typische sentimentele dingen die een eigen leven beginnen te leiden. Mensen snappen niet wat de gevolgen zijn wanneer dieren over continenten worden verplaatst, terwijl er duidelijke regels voor zijn. Die regels zijn niet gemaakt om dierenvrienden te vervelen, maar wel om de volksgezondheid te beschermen", aldus Draulans.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!