Björn Soenens: “Donald Trump is 74, heeft obesitas en een hartziekte. Hij is dus zeker kwetsbaar!”

vrijdag 2 oktober 2020 - 18:42
David Van Ooteghem trok in ‘Spits met David’ even naar Amerika. Hij hoorde bij correspondent Björn Soenens hoe het met Donald Trump gesteld is, nu ook hij positief testte op COVID-19.

“Ik kwam net thuis uit Cleveland toen het nieuws binnenliep dat de adviseur positief testte en ik dacht meteen: 'Oh oh, dit loopt niet goed af!' Ik heb dan voor de radio iets gemaakt met allerhande veronderstellingen en kroop in mijn bed. Vijf minuten later was het hek van de dam en uiteindelijk sliep ik die nacht maar 4 uur. Ik dacht: 'Dit is al zo een gek en meedogenloos jaar voor Amerika, dit kan er ook wel nog bij…'"

Zijn presidentscampagne

Sommige mensen dachten dat het een stunt was om zijn presidentscampagne te promoten: “Welk voordeel heeft hij daarbij? Mocht het fake zijn en hij komt erdoor, kan hij inderdaad wel zeggen: 'Kijk, het is maar een griepje!' Maar dat is een enorm risico dat hij dan neemt.”

 “Het is eerder negatief voor hem als het echt is, en niet enkel voor zijn persoonlijke gezondheid. Hij heeft maandenlang het virus geminimaliseerd en tegen de mensen verteld dat het maar een klein griepje is en dat het allemaal wel meevalt. Het zou kunnen dat de kiezers het hem extra kwalijk nemen: 'Zie je wel! Je krijgt het nu zelf! Je wordt elke dag getest en beschermd, en zelfs jij krijgt het!' Het virus maakt duidelijk geen onderscheid tussen rijk en arm, of machtig en niet machtig!”

Hij heeft maandenlang het virus geminimaliseerd en tegen de mensen verteld dat het maar een klein griepje is en dat het allemaal wel meevalt.

Björn Soenens

Donald Trump is kwetsbaar

Het virus slaat bij iedereen op een andere manier toe. Ik heb een Vlaamse vriend in Amerika die eerst een week een beetje verkouden was. Uiteindelijk kreeg hij een zware, droge hoest en later wat problemen met de longen. Uiteindelijk moest hij naar het ziekenhuis en werd hij meteen aan een beademingstoestel gelegd. 4 weken later werd hij pas wakker.”

“Het is dus niet omdat je in het begin milde symptomen hebt, dat je er al vanaf bent. Deze ziekte heeft rare kronkels en evolueert raar. Donald Trump is kwetsbaar. Hij is 74, heeft obesitas en een hartziekte. De ziekte kan wel verholpen worden door cholesterolverlagende middelen, maar hij heeft ook te veel plak en kalk in zijn bloedvaten, dus hij is zeker kwetsbaar.

Contacttracing

“Hij heeft heel veel mensen gezien. Zijn hele omgeving die mee was naar het debat in Cleveland, zijn vrouw, een dochter, een schoondochter, een zoon, een adviseur, een stafchef, … Er zullen dus heel veel mensen positief testen. Het is bekend geraakt dat de voorzitter van de Republikeinse Partij, een minder bekend iemand, ook positief heeft getest. Trump is gisteren nog in zijn eigen golfoord in New Jersey geweest waar hij een futloze indruk maakte volgens getuige. Hij stond er met honderd mensen samen zonder mondmasker. Tja…”

Hij is gisteren nog in zijn eigen golfoord in New Jersey geweest. Hij stond er met honderd mensen samen zonder mondmasker... Tja...

Björn Soenens

“Hij was meer met de maatregelen bezig dan men laat uitschijnen. Joe Biden verwees ernaar in het debat: Als Trump een toespraak geeft, staat hij vrij ver van het publiek. Als iemand te dichtbij komt, is hij heel bang. Journalisten moeten hun mondmasker op. Hij is wel heel bang en hij wordt elke dag getest. Hij wil de indruk wekken dat hij niet bang is. Hij noemt zichzelf ‘the cheerleader’ van Amerika, diegene die vrolijk staat te zwaaien en gelooft dat alles goed komt.”

Een nieuwe presidentskandidaat

“Als Donald Trump uitvalt, komt Mike Pence in zijn plaats op. Als die ook uitvalt, is het Nancy Pelosi. Dat komt door een wet die zegt dat als de president uitvalt, de vice president het overneemt en als die uitvalt wordt het de voorzitter van het huis van afgevaardigden. Mocht Nancy Pelosi uitvallen, want zij is 80 jaar intussen, dan wordt het de minister van buitenlandse zaken, Pompeo.”

Als Trump een toespraak geeft, staat hij vrij ver van het publiek. Als iemand te dichtbij komt, is hij heel bang. Hij wil gewoon de indruk wekken dat hij niet bang is.

Björn Soenens

“Nancy Pelosi en Trump kunnen op dit moment niet door één deur. Maar ook dit is Amerika... Dat zie je ook bij Joe Biden die de president en zijn vrouw veel beterschap en een goed herstel toewenst. In zijn privé zal hij misschien wel denken dat Trump het zelf zocht. Voor Donald Trump moet het heel frustrerend zijn om niet op campagne te kunnen, terwijl Joe Biden zijn campagne op een hogere versnelling duwt.”

“Stel dat Donald Trump dit niet overleeft, dat wensen we hem uiteraard niet toe, dan moet de Republikeinse partij samenkomen. Zij hebben 148 sturende leden en zij moeten een nieuwe kandidaat aanduiden. Het is dus niet zo dat Mike Pence dan automatisch de nieuwe presidentskandidaat wordt. Het kan iemand totaal anders worden… Mensen hebben nu al met miljoenen gestemd en al die stemmen gaan dan automatisch door naar die nieuwe presidentskandidaat. Het is heel ingewikkeld! Het is bijna een horrorfilm met onvoorstelbare plottwists. Maar niets verwondert mij nog in de VS.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!