Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: de inspecteur

de inspecteur

Boodschappenlijstje van 7 februari: Franse tulpen, heilbot, bloedsinaasappels en komkommer

wo 5 feb. - 9:15

De Inspecteur deelt elke vrijdag zijn boodschappenlijstje. Daarin vind je allerlei producten die nu volop voorradig en voordelig zijn in de supermarkt of bij de buurtwinkel. Want een gewaarschuwd consument is er twee waard!

Fruit: bloedsinaasappels

Januari, februari en maart zijn het hoogseizoen voor bloedsinaasappels. Ze komen uit Italië, specifiek Sicilië. Hun mooi, donkerrood vruchtvlees zit boordevol vitamine C.

De beste bloedappelsienen zijn afkomstig van Spanje en Italië, vooral Sicilië en Catanië in het zuiden. Daar zorgt een combinatie van koude winternachten en een mild klimaat overdag voor een optimale ontwikkeling van de pigmenten die de vruchten rood kleuren en die bovendien een antioxiderende werking zouden hebben. 

Groente: komkommers en spruiten

Februari is nog maar net begonnen, maar toch zijn de Belgische komkommers een goede koop. Dat komt door onze héél zachte winter. Onze telers hebben ook steeds betere installaties waardoor komkommers bijna heel het jaar door geproduceerd kunnen worden in België. 

Maar koop je dan best een Belgische komkommer, of eentje uit een zuiders, warmer land? "Landen als Spanje etc, waar komkommers ook geteelt worden", legt Glenn van Belorta uit, "maken ook gebruik van verwarmingsinstallaties. Het ietsjes warmer weer is er niet voldoende om komkommers zonder hulp te kunnen kweken." Dus dan kies je toch best eentje van eigen bodem, met minder kilometers op de teller.

Belgische spruitjes zijn op dit moment ook nog steeds heel goedkoop en volop in voorraad.

Vis: verse heilbot

De heilbot heeft, zoals alle andere platvissen, een donkere en een lichte kant. Daarmee kan hij zich onzichtbaar maken op de zeebodem. Hij graaft zich in met de witte kant naar boven waardoor je 'm amper ziet liggen. Daar spendeert hij het merendeel van zijn tijd. Behalve wanneer hij op jacht gaat, dan komt ie wat naar boven.

Het is een stevige witte vis met heel veel smaak. De meeste mensen kennen 'm jammer genoeg alleen als gerookte vis. Daarvoor wordt meestal de gekweekte, Groenlandse variant gebruikt en niet de wilde, Noord-Atlantische soort. Die laatste is de meest smaakvolle. En je kan er alle kanten mee uit: als moot of filet bakken, grillen, ... 

Bloemen: Franse tulpen

De meeste mensen kennen de Franse tulp niet. Vreemd, wat hij is groter, langer en sprekender dan zijn Hollands broertje. Dit komt doordat ze in volle grond worden gekweekt, zonder extra warmte of kunstlicht. Hierdoor zijn ze wel pas vanaf januari verkrijgbaar. Ze zijn voornamelijk te vinden in zachte pasteltinten. Hun steel is ongeveer 55 cm lang, waardoor ze mooi tot hun recht komen in veld- of andere boeketten.

Franser tulpen groeien nog een 20-tal centimeter door in de vaas. Daardoor laten ze soms hun kop wat hangen. Tip: haal ze uit de vaas en wikkel ze in (kranten)papier. Zet ze zo een paar uur in vers water en ze staan weer mooi recht!

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet