Bryan Adams noemde zijn dochter naar een typisch Engelse traditie en 6 andere weetjes over deze Canadese zanger

vrijdag 18 maart 2022 - 13:00
Bryan Adams
Radio 2
De zoon van de ambassadeur werd zanger, muzikant en fotograaf. Bryan Adams is de centrale gast van ons schitterend Bryan Adams-weekend. Geniet!

Ambassadeur in Portugal

Bryan Adams groeide op in een gezin met Britse ouders, die in de jaren 50 naar Canada emigreerden. Zijn vader was een diplomaat en onder meer ambassadeur in Portugal. Toen hij 16 was, stopte hij met school om muziek te maken en trok hij door Canada om op te treden. Twee jaar later had hij zijn eerste platencontract vast.

Tea-time

Bryan Adams heeft twee dochters Mirabella Bunny en Lula Rosylea. Lula Rosylea werd geboren in Londen tijdens 'tea time' of wanneer de Engelsen traditiegetrouw 's middags nippen aan hun kopje thee. Dit moment bepaalde ook de keuze van de naam voor zijn dochter. Rosylea is het Londens dialect voor 'kopje thee'. De naam Lula komt van het nummer 'Be-Bop-a-Lula' van Gene Vincent.

Fotograaf

Bryan Adams is niet alleen een gevierd muzikant. Hij is ook een filantroop en fotograaf. Voor het fotoboek 'Made in Canada' nam hij in 1999 foto's van 90 negentig vooraanstaande landgenoten. Hij portretteerde onder andere Pamela Anderson, Joni Mitchell, Linda Evangelista, Alanis Morissette, K.D. Lang, Sarah McLachlan, Céline Dion en Shania Twain. Alle opbrengsten gingen naar de Canadese stichting voor borstkankerbestrijding.
Ook kreeg Bryan Adams de Britse koningin Elizabeth, Hillary Clinton, Mick Jagger, Pink, Amy Winehouse en Victoria Beckham voor zijn lens. 

Robin Hood

In 1991 heeft hij bij ons de 'Hit van het jaar' te pakken met '(Everything I do) I do it for you'. Het liedje hoorde bij het film 'Robin Hood: Prince of Thieves' met Kevin Costner in de hoofdrol. Bryan Adams wordt ook door andere filmregisseurs gevraagd om een liedje van hem aan hun soundtrack te voegen. 'Have you ever really loved a woman?' kon je meezingen bij de aftiteling van de film 'Don Juan DeMarco'. Bij 'The Three Musketeers' hoorde het liedje 'All for love'. Waarbij Adams de vokale steun kreeg van Rod Stewart en Sting.

Summer of 69

Eén van de grootste hits van Bryan Adams is 'Summer of 69'. Logischerwijze wordt daarbij gedacht aan de zomer van 1969. Maar toen was Bryan Adams net geen 9 jaar. Het liedje heeft een andere betekenis. Voor Bryan Adams verwijst het getal 69 naar het seksuele standje soixante-neuf. 

Run to you

Bryan Adams schreef 'Run to you' voor de groep Blue Oyster Cult, bekend van de hit '(Don't Fear) The Reaper'. De band vond het resultaat van 'Run to you' niet geslaagd en toen Bryan Adams nog een liedje nodig had voor het album 'Reckless', moest hij niet ver zoeken. Resultaat: een dikke hit.

Heaven

Bryan Adams en Jim Vallance schreven het liedje 'Heaven'. De tweede strofe verwijst naar de Eerste Wereldoorlog, een onderwerp waarin de 2 vrienden interesse hadden. De grootvader van Bryan Adams was een Engelse soldaat tijdens De Grote Oorlog.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!