Cathérine Vandoorne doet oproep: "Geniet van de zon maar ruim alsjeblieft je afval op!"

dinsdag 23 februari 2021 - 14:20
Bron: VRT
De zon kwam afgelopen weekend even piepen, wat veel mensen naar buiten lokte om met vrienden af te spreken. Er waren volle pleinen en straten met kleine groepjes mensen die samen iets aten en dronken. Leuk, maar er bleef veel afval liggen. Dat raakt Cathérine Vandoorne persoonlijk. "De mensen hebben zich geamuseerd dit weekend, maar ze zijn vergeten dat andere mensen voor hun pleziertjes moeten opdraaien."

In Antwerpen, aan de kust en zelfs in natuurgebieden was het beeld overal hetzelfde: afval naast de vuilbakken. Blikken, vaten, kurken, servetten, plastic drinkbekers en glazen lagen overal verspreid. "Mensen hebben geen moeite gedaan om het naar een vuilbak te brengen of om het mee naar huis te nemen. Het is heel erg. Ik ben echt boos", vertelde Cathérine Vandoorne aan Siska Schoeters in 'De Madammen'.

"Ik kan er echt niet van over, ik was zo gechoqueerd door een filmpje waarin je de hele puinhoop van dit weekend zag liggen. Het gaat niet dan niet over een papiertje. Overal lag er afval, echt waanzinnig. Ga gerust naar buiten, geniet van de zon, maar neem potverdikke je afval terug mee naar huis", roept ze op in 'De Madammen'.

"Zelfs mijn dochter van negen weet dat zo'n asociaal gedrag niet oké is. Zij gooit alles netjes in de vuilbak, zoals het hoort en maar goed ook, want ze weet dat er een jaar huisarrest aan vasthangt als ze het niet doet. Als een kind het kan, waarom kan de rest van de bevolking het dan niet?"

"Neem je afval gewoon terug mee naar huis"

Fons Duchateau, schepen van onder andere stads- en buurtonderhoud in Antwerpen reageerde ook verontwaardigd. "Wij hebben sowieso al meer dan honderd mensen ingezet om paraat te zijn om op te ruimen, maar dat volstond al niet op zaterdag. Zondag werden er extra mensen ingezet en nieuwe containers geplaatst. De afvalopruimers zijn dezelfde mensen die onze wegen twee weken geleden ijsvrij hebben gehouden. Het is schandalig dat die mensen dan nog afval van anderen moeten opruimen. Zij worden opgetrommeld op zondag omdat anderen niet willen opruimen."

"Het is gewoon frustrerend, net zoals dweilen met kraan open. Ze doen een toer en als ze terug bij het begin komen, ligt het er weer bij zoals ze vertrokken. Er is te weinig respect voor het werk dat die mensen verrichten. Heel veel afvalopruimers zijn begaan met de stad en het vreet ook aan hun eergevoel als mensen zo respectloos zijn. Ze hebben er geen probleem mee om vuilbakken leeg te maken. Maar als je bewust naar een publiek terrein komt met een zak vol drinken en eten, vragen zij gewoon om het ook terug mee naar huis te nemen. Zo maak je het voor iedereen fijner om in de stad te werken en rond te lopen.”  

Veel van onze vuilbakken zaten zelfs niet vol. Mensen lieten hun eten of drinken gewoon achter op de plek waar ze het verorberd hadden.

Fons Duchateau, schepen van stads- en buurtonderhoud in Antwerpen

"Dubbel schandalig gedrag"

Het is blijkbaar niet de eerste keer dat er zoveel mensen afval achterlaten in de stad. "In de eerste lockdown hebben we het ook meegemaakt", zegt Fons Duchateau. "Toen werd er een sensibiliseringscampagne opgezet met grote borden op drukke pleinen. Vanaf april hadden we ook meer dan 40 werkkrachten extra ingezet. Om opnieuw onze straten en pleinen proper te houden. Je kan als stad heel veel doen, extra vuilbakken, extra werkkrachten, … noem maar op. Maar als er duizenden mensen op straat komen, dan moeten die zelf hun verantwoordelijkheid opnemen om alles proper te houden. We hebben vastgesteld dat zelfs veel van onze vuilbakken niet volzaten maar dat mensen hun eten of drinken gewoon achterlieten op de plek waar ze het verorberd hadden. Dat is dubbel schandalig gedrag."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!