Charles Aznavour is niet meer

maandag 1 oktober 2018 - 14:38
Charles Aznavour
De Franse zanger Charles Aznavour is op 94-jarige leeftijd overleden.

Charles Aznavour werd in 1924 in Parijs geboren. Zijn ouders waren vluchtelingen uit Armenië
In het door de Duitsers bezette Parijs trad Charles op in nachtclubs. Na de oorlog ging hij op tournee door Frankrijk en België.
Hij raakte ook bevriend met gewaardeerde artiesten als Edith Piaf, Maurice Chevalier en Les Compagnons de la Chanson. Met Edith Piaf ging Charles Aznavour op tournee naar Amerika en Canada.

La Mama

In 1963 wordt hij wereldberoemd met het liedje "La Mamma" dat miljoenen keren over de toonbank ging. Ook de liedjes "Hier Encore", "Les Plaisirs Demodés", "La Bohème", "Comme Ils Disent", "For me ... Formidable" en "She" konden heel wat mensen ontroeren.
Boudewijn De Groot zong in 1965 het liedje "Een meisje van 16", een bewerking van "Une enfant (de seize ans)".

Charles Aznavour wordt beschouwd als één van de grootste chansonniers. Zijn kinderen zijn zijn 1200 liedjes.  Hij bracht meer dan honderd albums uit en speelde in zestig films.

Eervolle vermeldingen

Wegens buitengewone verdiensten werd hij in 1997 Officier van het Franse Légion d’Honneur. In 2015 werd hij benoemd tot Commandeur in de Belgische Kroonorde.
In 1996 werd Charles Aznavour toegevoegd aan de Songwriters Hall of Fame. In 2017 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Armenië

Zijn Armeense afkomst lag hem nauw aan het hart. Zo veroordeelde hij de volkerenmoord van 1915. 
Charles was de bezieler van een grote hulpcampagne toen in 1988 een aardbeving in Armenië tienduizenden doden eiste. Dat leverde hem in 2008 het Armeens staatsburgerschap op.
In 2009 werd hij zelfs ambassadeur van Armenië in Zwitserland.

Charles Aznavour overleed in de nacht van zondag op maandag in zijn woning in het zuiden van Frankrijk.

 

Ik ben Frans en Armeens. Die twee zijn met elkaar verbonden als koffie en melk. Het is fantastisch om 2 culturen mee te dragen.

Charles Aznavour

Johny Voners

Een grote fan van het werk van Charles Aznavour was Johny Voners. Binnenkort gaat hij optreden met het programma 'Et alors ... en dan ... Voners'. Daarin zingt hij Nederlandstalige bewerkingen van de liedjes van Aznavour.

Charles Aznavour was de Franse Frank Sinatra. Hij behoort tot de allergrootste chansonniers.

Johny Voners

Bart Van Loo

Voor Frankrijkkenner Bart Van Loo behoort Charles Aznavour de allergrootsten. Voor Bart is het liedje "Non je n'ai rien oblié" het allermooiste wat er ooit geschreven is.

Charles Aznavour is de troubadour van het verleden.

Bart Van Loo

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!